Головна Новини Квитків не видають, з людей з інвалідністю вимагають гроші, карток не приймають....

Квитків не видають, з людей з інвалідністю вимагають гроші, карток не приймають. Тернополяни просять владу навести лад із водіями маршруток

Диференційований проїзд почав діяти з 2 січня. З того часу було чимало конфліктів серед перевізників, водіїв та пасажирів. І якщо міська влада повідомляє, що їм з перевізниками вдалося порозумітися, то водіям з пасажирами ніяк не вдається цього зробити. Мало не щодня  соцмережі рясніють повідомленнями про обурливу поведінку водіїв.

Такі ж скарги тернополяни пишуть на сайт міськради.

“Доброго дня! Сьогодня вперше в новому році проїхала в маршрутці до зуп.Володимира Великого і назад. Так вийшло, що в обидва кінця іхала маршрутом №19. По дорозі туди пред\\\\”явила свою карту Тернополянина і проїзд мені коштував 4 грн., правда без квитка. Шофер квитків не давав нікому. По дорозі обратно вже інший водій сказав, що пільгових місць вже немає, а решта всі платять по 5 грн. На моє зауваження, що по карті тернополянина проїзд повинен для пенсіонерів бути дешевшим на 1 грн. водій відповів, що в нього навіть квитків немає по 4 грн., тому треба платити 5 грн. А якщо я маю питання, то маю звертатися до верхів. \r\n\r\nЗвернулася до сайтів, які роз\\\\”яснюють питання по карті тернополянина: іфнормація вся стара від жовтня 2017 р. і часом не співпадає в різних джерелах. \r\n\r\nПрошу надати відповідь про реальні пільги ,які надає карта тернополянина пенсіонерам.\r\n\r\nМаю пропозицію – в кожній маршрутці поряд з оголошенням про вартість проїзду розмістити роз\\\\”яснення щодо правил проїзду по карті тернополянина, щоби ця інформація була однакова для пасажирів і водіїв всіх маршруток.”, – написала пані Ольга.

На що тернополянці відповіли:

“При наявності «Картки тернополянина» пільговики у тролейбусах перевозяться безкоштовно у необмеженій кількості. Кількість пільговиків, які мають право безкоштовного проїзду у маршрутках, залишилася тією ж – три особи. У випадку, якщо заходить четвертий пільговик, то він повинен розрахуватися: – або готівкою у сумі 5 грн., – або придбати звичайний електронний проїзний квиток, поповнити баланс і після цього з квитка буде зніматися сума 4 грн. Видача квитків при оплаті за проїзд є обов’язковою (тел. 537110) . ”

Місцева  жителька Ірина Турчин розповіла, як у маршрутці заступилася за людину з інвалідністю, яку водій змушував заплатити за проїзд:

“Доброго дня! Сьогодні (17.01.2018 року) близько 12 години 40 хвилин стала свідком того, як водій маршрутки (маршрут № 20) вимагав оплати за проїзд від інваліда ІІ групи. Заледве переконала водія у тому, що в тернопільській маршрутці діють закони України. Прошу мерію провести роз\’яснювальну роботу з перевізниками з приводу неможливості порушувати вимоги ст 38-1 Закону України \”Про основи соціальної захищеності інвалідів\”. Інваліди I та II групи, діти-інваліди та особи, які супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда I групи або дитину-інваліда), мають право на безплатний проїзд у пасажирському міському транспорті (крім таксі) за наявності посвідчення чи довідки, зазначених у цьому Законі, а в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду – також електронного квитка, який видається на безоплатній основі. ”

На що жінці відповіли таке:

“нформуємо, що згідно чинного законодавства, пільгові перевезення пасажирів, без обмеження їх кількості, забезпечуються міськими тролейбусами та автобусами , які працюють в звичайному режимі руху. Відповідно, втрати перевізників від вказаних безоплатних перевезень пільговиків частково компенсуються субвенційними коштами з міського бюджету. Окрім цього повідомляємо, що відповідно до ч. 2 ст. 916 Цивільного кодексу України пільгові умови перевезення вантажу, пасажирів, багажу, пошти, транспортом загального користування можуть встановлюватися організацією, підприємством транспорту за їх рахунок або за рахунок відповідного бюджету у випадках, встановлених законом та іншими нормативно-правовими актами. На сьогоднішній день, пільги в маршрутних таксі м. Тернополя надаються підприємствами перевізниками за рахунок власних коштів, в кількості 3-х чоловік одночасно, без компенсацій з міського бюджету. Враховуючи вище викладене, у випадку, якщо заходить четвертий пільговик, то він повинен розрахуватися: – або готівкою у сумі 5 грн., – або придбати звичайний електронний проїзний квиток, поповнити баланс і після цього з квитка буде зніматися сума 4 грн. ”