Головна Новини Карта в центрі Тернополя потрапила під закон про декомунізацію

Карта в центрі Тернополя потрапила під закон про декомунізацію

Барельєф із зображенням карти Тернопільської області, розташований біля Театрального майдану, комунальні служби мають демонтувати упродовж 10-ти днів. Таке рішення прийняли під час засідання виконавчого комітету міськради 20 квітня. Демонтовану декоративну карту передадуть в обласний краєзнавчий музей.

Нагадаємо, що на барельєфі зображена декоративна карта Тернопільської області, щоправда, такою, як вона була до 1991 року – без Підгаєцького району. Близько двох десятків років барельєф цей закривали торгові кіоски. Та коли їх знесли і його стало видно, частина тернополян вважала, що його потрібно залиши на тому ж місці, а части на – забрати. На сайті міськради зареєстрували дві відповідні електронні петиції. Та, у якій пропонували декомунізувати барельєф набрала понад 250 підписів, а збір підписів за ту, де пропонують залишити його на історичному місці ще триває. Попри те, що є дві протилежні думки щодо цього питання, у міськраді уже прийняли рішення демонтувати барельєф.

Тимчасово виконуючий обов’язки начальника управління архітектури і кадастру міської ради Вадим Захарчук пояснив, що декоративна карта підлягає Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Колись вона була частиною дошки соцзмагань, на якій розміщували інформацію про кращі райони області. Також він зазначив, що барельєф немає мистецької цінності. Його демонтаж за словами Вадима Захарчука, погодили з власником нових кіосків, які вже звели на місці старих.