Головна Новини З 15 листопада у Тернополі запроваджується електронна оплата за проїзд в громадському...

З 15 листопада у Тернополі запроваджується електронна оплата за проїзд в громадському транспорті

15 листопада у Тернополі повноцінно почне діяти система оплати за проїзд через карту тернополянина («Файна карта»). Відповідно пасажири без карти будуть оплачувати за проїзд на 1 гривню дорожче (4 гривні у тролейбусі та 5 гривень у маршрутці»). Власники ж Файної карти будуть оплачувати за проїзд за старими тарифами – 3 гривні у тролейбусі та 4 гривні у маршрутці. Картки-проїзні можна придбати у пунктах продажу. Бажаючі користуватися персоніфікованою Файною картою мають поквапитися, адже процедура вироблення карти займає 25 календарних днів.

Як і де можна оформити карту тернополянина – проїзний (неперсоніфікована карта)

Цей вид проїзної карти можна оформити в режимі «онлайн», зайшовши у відповідний розділ на сайті «Файта карта» або пунктах продажу та їх поповнення:

вул. Князя Острозького, 6 (приміщення ЦНАП), де розміщений офіс представника оператора;
магазин «Ксеня» вул. Тролейбусна, на зупинці Війскомату;
магазин «Альянс» вул. Максима Кривоноса, 9;
газетний кіоск вул. Руська 19;
магазин «Щедрик» вул. Анатолія Живова;
газетний кіоск бульвар Тараса Шевченка, 21;
газетний кіоск вул. Клінічна, 8;
газетний кіоск пр. Бандери;
газетний кіоск вул. Київська, 1;
магазин «Ксеня» вулиця Генерала Мирона Тарнавського, 20;
магазин «Ксеня» проспект Злуки, 9;
магазин «Ксеня» зупинка 2-е Профтехучилище;
газетний кіоск вулиця Князя Острозького, 11;
магазин «Мерсі» вулиця Львівська, 2;
магазин «Мерсі» Привокзальна площа;
магазин «Мерсі» вулиця Леся Курбаса 2;
магазин «Мерсі» вулиця Митрополита Шептицького, 3;
магазин «Три дороги» проспект Степана Бандери, 93;
Магазин «Мерсі» вулиця Чехова, 16;
вул. Князя Острозького, 6 (приміщення ЦНАП) – представник оператора, які будуть подані нижче.
Як і де можна оформити персоніфіковану карту тернополянина «Файна карта»

Персоніфіковану «Карту тернополянина» можна також оформити в режимі «онлайн». На заповнення он-лайн анкети витрачається лише близько трьох хвилин часу. Оформити карту онлайн можуть учні/студенти та інші мешканці Тернополя, які проживають чи працюють у місті. Не зможуть заповнити онлайн-форму лише пільговики, оскільки виготовлення такої карти потребує підтвердження права на пільгу і виготовляється картка для пільговиків та пенсіонерів безкоштовно. Заповнити онлайн-замовлення можна на сайті «Файна карта». Якщо ж немає змоги виготовити картку через інтернет, можна скористатись наступними пунктами оформлення персоніфікованої картки:

Центр надання адміністративних послуг на вул. Князя Острозького, 6 (ЦНАП);
Управління соціальної політики міської ради Тернополя на вул. Лисенка, 8;
Оператор електронних систем міста на вул. Тролейбусній, 7;
ЖЕК за місцем проживання;
Школа чи ВУЗ для учнів та студентів
«Файна карта» окуповується за місяць

Тернополяни непільговики, які проживають чи працюють у місті, з «Файною картою» зможуть зберегти у своєму гаманці близько до 800 грн на рік. Адже для власників карти тернополянина ціна вартості проїзду залишиться базовою: 3 грн – в тролейбусі; 4 грн – в автобусі та маршрутному таксі. У той же час, БЕЗ картки за разову поїздку доведеться платити 4 і 5 грн відповідно. Діятиме і загальноприйнятий принцип: що більше поїздок людина купує на картку, тим менше платить. Якщо тернополянин купує поїздки «оптом» на квартал – «Файна карта» оформлюється взагалі безкоштовно (розрахунок здійснено на 216 поїздок – ред.).

Але навіть, якщо оплатити 57 грн за виготовлення персоніфікованої карти, і регулярно її поповнювати, то за рахунок простої економії вона окупиться вже протягом першого місяця користування. Далі – усі заощаджені кошти переходять у Вашу «скарбничку». Порахуймо разом.

Для студентів та учнів, з «Файною картою» проїзд у всіх видах транспорту буде дешевшим на 50% – лише по 2 грн (замість 4 грн чи 5 грн – для тих, хто без карти – ред.). Знову ж таки, беремо калькулятор: дві поїздки на день у маршрутці протягом місяця – і маємо 180 грн економії!

Крім того, молодь та юні тернополяни в майбутньому отримають цілу низку знижок у закладах, які часто відвідують.

Для пільгових категорій – пенсіонерів, учасників АТО, людей з інвалідністю тощо, витрати на виготовлення персональної карти тернополянина взяла на себе мерія – кошти на це виділено з міського бюджету. Тож, жодних витрат тернопільські пільговики не понесуть, а в подальшому також зможуть заощаджувати і користуватися різними знижками.

Переваги матимуть і користувачі «неперсоніфікованого» проїзного квитка тривалого користування (вартість – 20 грн на всі види транспорту; 15 грн – на проїзд тільки у тролейбусі – ред.)

Вартість проїзду для таких користувачів, знову ж таки буде базовою – 3 грн у тролейбусі та 4 грн в автобусі чи маршрутці. При цьому таку неперсоніфіковану картку тернополянина можна передавати родичам чи друзям. Також по ній за зниженим тарифом можна буде оплатити поїздку кількох людей – коли, наприклад, їдете кудись компанією.