Головна Новини З 1 грудня у тернопільських тролейбусах запроваджують електронні квитки

З 1 грудня у тернопільських тролейбусах запроваджують електронні квитки

У Тернополі, вперше в Україні, з грудня в електричному транспорті запроваджують автоматизовану систему обліку пасажирів. Це означає, що пасажири зможуть користуватися проїзними квитками тривалого користування у вигляді безконтактної пластикової картки. Їх, з першого грудня можна, буде придбати у кіосках та магазинах у різних мікрорайонах Тернополя. Пред’явивши такий квиток кондуктору, пасажир отримає електронний квиток із зазначенням часу поїздки, номеру маршруту і тролейбуса, скільки поїздок ще залишилося на квитку. Після використання усіх їздок, залежно від обраного тарифу, квиток можна буде поповнити у пунктах їх продажу. Паралельно тернополяни зможуть розплачуватися за проїзд у тролейбусах і готівкою. Квиток тривалого користування – це не електронний гаманець, тобто у транспорті з картки не будуть знімати гроші. Він пропонує тільки певну кількість поїздок.

«З 1 грудня 2016 року пасажир має право оплатити проїзд двома шляхами: готівкою кондуктору, і отримати разовий квиток з ручного терміналу кондуктора або скористуватися придбаним попередньо проїзним квитком тривало користування у вигляді безконтактної картки у пунктах продажу та поповнення безконтактних карт, – пояснила Тетяна Фурман, начальник сервісного відділу обслуговування КП «Тернопільелектротранс». – Є сім видів тарифних пакетів якими зможуть користуватися пасажири. З 1 грудня оплата буде відбуватися шляхом реєстрації їздки з картки, тобто картка не запрограмована, як електронний гаманець, і зняття коштів в салоні транспорту з картки не відбувається. Такі види транспортних карт передбачаються в місті з впровадженням транспортного оператора, коли він повноцінно візьме на себе такі повноваження. Це все буде, але не все зразу. Зараз стартуємо з проїзним квитком, який реєструє їздки. З 1 грудня буде 12 пунктів продажу карток у всіх мікрорайонах Тернополя, поступово їх кількість збільшиться до 30-ти. Вартість самого носія – 15 гривень. Коли вперше людина буде купувати проїзний квиток, то оплачує його вартість 15 гривень плюс вартість обраного тарифного пакету. Їх вартість розрахована на основі діючого тарифу і може бути змінена зі міною тарифу. Є квиток «Безліміт» вартістю 240 гривень, але він діє тільки 30 днів. Є квитки на 40 їздок плюс три бонусних, тобто безкоштовних, 65 їздок, де 60 оплачених і 5 бонусних, і 99 їздок – 90 оплачених і 9 бонусних. Переходів між пакетами відбуватися не буде. Якщо обрали квиток тривалого користування «Стандарт» на 60 поїздок, то ви ним користуєтеся і поповнюється його. Термін дії таких пакетів 90 календарних днів, але якщо використаєте усі їздки протягом місяця часу, то можете прийти у пункт поповнення і продовжити свій тарифний пакет.».

Студенти та учні також можуть вибрати три види квитків: «Економ», «Стандарт» або «Люкс». При пред’явлені такого квитка їм як і раніше необхідно буде показувати і студентський або учнівський. Проїзд пенсіонерів кондуктори будуть фіксувати зі своєї картки.

З часом запровадити електронні квитки планують і в маршрутках. Запроваджена система, за словами начальника управління транспорту, комунікацій та зв’язку Ігоря Мединського, дасть можливість дізнатися реальну кількість людей,які користуються громадським транспортом, а відповідно і вимагати від держави компенсацію за пільговий проїзд. Крім того, можна буде легко визначити навантаження пасажирів на кожній зупинці та відкоригувати маршрутну мережу.

Детальну інформацію про електронні квитки та де їх можна придбати розміщено тут.