Головна Новини З історії 13-річної балерини з Тернопільщини, яка танцем підкорює Україну і світ

З історії 13-річної балерини з Тернопільщини, яка танцем підкорює Україну і світ

Багаторазова призерка з класичної та сучасної хореографії Єва Скоренька нещодавно отримала нову перемогу, цього разу вже у більш професійному змаганні. Зараз дівчинка з батьками мешкає у Бучі, неподалік від столиці України. У Кременці проживають дві бабусі переможниці. Єва — племінниця прем’єра Національної опери України кременчанина Станіслава Ольшанського. Звідси родом її мама, Алла Скоренька, яка й розповіла редакції Кременець.City більше про ще одну українку-чемпіонку, пише Кременець Сіті 

Єва Скоренька. Світлини з особистого архіву Алли СкоренькоїЄва Скоренька. Світлини з особистого архіву Алли Скоренької

Балет — це наше все

Єві Скоренькій 13. Вона рідко засиджується у гаджетах та майже зовсім не має вільного часу на популярні для дітей у її віці хобі. Простір довкола дівчини наповнений танцями. Репетиції у коледжі, після занять та вдома, виступи на сцені столичних театрів складають зміст не лише життя Єви, але і її родини.

Єва Скоренька. Світлини з особистого архіву Алли СкоренькоїЄва Скоренька. Світлини з особистого архіву Алли Скоренької

Єва танцює з чотирьох років. Спочатку займалась художньою гімнастикою, а з семи років — класичним балетом. Батьки дівчинки, які теж знайшли себе у творчих професіях, активно підтримують захоплення донечки. Особливо батько Петро Скоренький — артист балету Ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України.

З часом сім’я спільно дійшла висновку, що Єві треба займатися більше саме в категорії класичної хореографії та балету. Дівчинці ці два напрямки подобалися найбільше. Тому коли Єві виповнилося 10 років, вона поступає у Київське державне хореографічне училище. Всі три роки тут Єва вчиться на відмінно.

Світлини з особистого архіву Алли Скоренької

Буває й таке, що через щільний графік занять донечки, її виступи на сценах столиці, родині не вдається провести вихідні вдома чи виїхати за межі міста під час відпустки. Проте батьків це не надто засмучує:

— Скільки б це не вимагало сил та коштів, ми не відмовилися від позашкільної освіти для своєї дитини. І радимо батькам спостерігати за своїми дітьми й не боятися навантажувати додатковим позашкільним навчанням, — каже Алла Скоренька, мама Єви. — У нас вдома все підлаштовано під графік навчання і занять танцями Єви. Маємо зважати на те, чим харчується донька, допомагаємо їй підтримувати дієту, оскільки тіло для балерини, його розвиток має чи не ключове значення. Батько допомагає Єві тренуватися. Ми разом аналізуємо вдалі і невдалі моменти розвитку Єви в танцях, приймаємо рішення що потрібно зробити, аби кожен наступний виступ був кращим.

Кременець також рідний

З бабусями Єва бачиться, але частіше у Бучі, ніж у Кременці. Зате коли приїздить на малу Батьківщину матері, відпочиває по-справжньому:

— У Києві танці, заняття, постійна робота над собою. А там, у Кременці, наша Єва відпочиває “і тілом, і душею”. Так сама про себе говорить.

Про силу підтримки та віру у те, що вкладають сили у розвиток недаремно, свідчить й один з постів Алли Скоренької у Facebook, адресований донечці. Під світлинами Єви з виступів жінка написала:

“Якщо займаєшся своєю справою планомірно, без істерик йдеш до мети — хай не семимильними кроками, нехай невеликими, правильно оцінюючи свої сили, — все вийде”

Багаторазова призерка

У липні Єва Скоренька здобула золото на чемпіонаті світу Dace World Cup 2019. Тоді свої номери приїхали представити учасники із 62-ох країни світу. Нещодавно Єва Скоренька стала фіналісткою престижного професійного міжнародного конкурсу з класичних танців International Ballet Competition Youth America Grand Prix, Cattolica, Italy у категорії класичної хореографії та увійшла у ТОП-12 в категорії контемпорарі. Але це не єдині і далеко не перші досягнення юної балерини.

Єва Скоренька. Світлини з особистого архіву Алли Скоренької.

Два роки тому у кінці листопада Єва Скоренька стала призеркою великого танцювального форуму, міжнародного конкурсу танцю  “Grand Prix Danzacsi” організований Національною Асоціацією Танцю Італії (ACSI). Тоді юна балерина з-поміж 900 учасників із більш, ніж 70-ти танцювальних шкіл виборола третє місце у номінації solisti contemporaneo (11-12 років) та 3 місце у номінації solisti classico цієї ж вікової категорії. А минулого року була серед переможців IV Міжнародної Хореографічної Асамблеї імені Н. Скорульсько -2018 (Житомир). Нагороду одразу за кілька перемог їй вручила українська акторка балету Катерина Кухар. Тоді участь у заході брало більше 500 учасників з різних міст України, Грузії та Польщі.

Єва Скоренька. Світлини з особистого архіву Алли Скоренької.