Головна Новини З Нового року закриють дошкільне, шкільне і підліткове відділення Тернопільської міської дитячої...

З Нового року закриють дошкільне, шкільне і підліткове відділення Тернопільської міської дитячої лікарні

Такі перспективи залишитися безробітними у медиків дошкільного, шкільного і підліткового відділень Тернопільської міської дитячої лікарні. Медична реформа продовжується, але так непередбачувано, що фахівці-медики не потрапили ні до первинної ланки, ні до вторинної. Тому відділення вирішили закрити. Люди звернулись за допомогою до влади міста. Про проблему знає і директор закладу. Повідомляє Т1 Новини.

Це працівники підліткового відділення Тернопільської міської дитячої лікарні. Медики стурбовані тим, що їхнє відділення, а також дошкільне і шкільне, хочуть закрити із 1 січня 2020 року.

– І так, стоїть питання, що первинна ланка заключать декларації, вторинна ланка – це вузькі спеціалісти, які вступлять потім в другий етап, а підліткова служба вийшло так, що ми випали, – розповідає завідувачка підліткового відділення КНП “Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня” Людмила Венцова.

Керівник міської дитячої лікарні пояснює: відповідно до медичної реформи є послуги, за які держава готова платити – консультації сімейних лікарів і педіатрів, аналізи, діагностичні дослідження, а є і такі, за які не платитиме. Фахівці підліткового відділення потрапили у цю категорію.

– Наголошується, що всі послуги, які надаються за межами закладу, оплачуватися не будуть НСЗУ. Відповідно ми пробуємо знайти шлях збереження тої послуги медичної в освітніх закладах, – каже директор КНП “Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня” Андрій Артимович.

У підлітковому відділенні кажуть – їхня робота практично не відрізняється від роботи педіатрів чи терапевтів. Єдина особливість – тут приймають підлітків від 15 до 18 років, які навчаються у середніх спеціальних навчальних закладах міста.

– Ми знаємо, як працювати із підлітками, як готувати медичну документацію, які вимоги до певних виписок, – каже підлітковий терапевт підліткового відділення КНП “Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня” Людмила Даньо.

Фахівці відділення, окрім поліклініки, також працюють у середніх спеціалізованих закладах.

– В кожному практично навчальному закладі є наш спеціаліст середньої ланки. Або медсестра, або фельдшер, – пояснює завідувачка підліткового відділення КНП “Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня” Людмила Венцова.

– Нам показали наказ, згідно із яким ми будемо скорочені. Розповідає майстрам виробничого навчання, що не буде нашої служби. Знаєте, купа запитань, на які ми не маємо відповіді, – додає завідувачка медичного пункту ДНЗ “Тернопільський центр професійно-технічної освіти” Христина Настин.

У підлітковому відділенні під загрозою звільнення зараз 32 медики. Загалом близько сотні людей із трьох відділень. Може закритися і кабінет “Клініка дружня до молоді” – це проект ЮНІСЕФ, де медики працюють із молоддю на громадських засадах. Зокрема і для того, щоб вберегти свої здобутки, і не втратити роботу працівники вирішили звернутися за допомогою до міської влади.

– Мінімум до року часу питання відкрите, як ми будемо існувати. Говорили, що якщо НСЗУ нас не буде фінансувати, то, можливо, міський голова візьме нас під своє фінансування. Але до того моменту, як нам видали той наказ, – каже завідувачка підлітковим відділенням КНП “Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня” Людмила Венцова.

Ситуація залишися не вирішена. Та керівник дитячої лікарні Андрій Артимович каже, зараз розглядають кілька варіантів розвитку подій, аби і відділення і людей зберегти.

– Було б комфортно для нас, або один із варіантів, що вони переходять на роботу в освітні заклади, адже і ми і вони це комунальні установи, – розповідає директор КНП “Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня” Андрій Артимович. – Обговорюється питання можливості створення комунального замовлення на певну медичну послугу. Тоді працівники можуть залишатися на робочих місцях в нашому закладі.

Головне, додає Андрій Артимович, у межах правового поля створити можливість медикам працювати і отримувати заробітну плату. А медики дошкільного, підліткового і шкільного відділень поки перебувають у невизначеності, чи не залишаться вони із нового року – без роботи.

Яна Полухіна, Віталій Куземко, Володимир Сосна, Т1 Новини.