Головна Новини З настанням осені Тернопільщина занурюється в дим

З настанням осені Тернопільщина занурюється в дим

З настанням осені Тернопільщина занурюється в дим. Ядучі хмари можна убло спостерігати вчоар і у Тернополі. Жителі приватного сектору масово спалюють свої господарські відходи, отруюючи у буквальному розумінні слова ціле місто. У соціальних мережах про проблему пишуть і з інших населених пунктів.  Зокрема – про Кремнець. Особливо його приватний сектор, занурився в дим від багать, в яких горять листя, трава і бадилля від зібраного врожаю,-  пише Типовий Кременець. Створюється враження, що наше місто накрив смог від лісових пожеж або безліч фабрик та заводів, хоча насправді йдеться лише про недбале ставлення містян до власного здоров’я. Екологи відзначиють, що при згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензапірен, який здатний викликати у людини ракові захворювання. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. На присадибних ділянках рослини нерідко кроплять пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави.

Додаткова проблема полягає в тому, що з листям як правило горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні, скажімо, поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини.

Нагадуєм, спалювання сухого листя – це злочин, який карається законом. Кожен, хто вирішив отруїти життя свого сусіда по Закону України платить штраф. Він становить від 20 до 40 000 гривень в залежності від збитків, які нанесли навколишньому середовищу.

Але не штраф головне, головне щоб кожен мешканець був свідомим того що він робить не так, і перед тим як підпалити багаття поблизу будинків, спершу подумав, якщо не про себе, то про своїх рідних, друзів, сусідів, дітей, людей які мають алергію на дим і просто мешканців які потерпають від смогу, який ви розвели.

На фото сьогоднішній вечір вулиць Б.Хмельницького, С.Петлюри, Мікрорайон, Льотчиків визволителів, Березина, 107-ї Кременецької дивізії, Горбача та інших.

Дякуємо усім хто зрозумів дану проблему і більше не буде цього робити.