Головна Новини Зустріч учасників Програми СП в Тернополі

Зустріч учасників Програми СП в Тернополі

Зустріч-знайомство учасників Програми соціального підприємництва відбулася 26 жовтня в Тернопільському Національному економічному університеті.

В ній взяли участь близько 50 людей, з яких багато успішних соціальних підприємців, місцевих бізнесменів, а також учасників Програми СП.

На зустрічі йшлося про користь соціального підприємництва, його вплив на вирішення гострих соціальних питань, ділились своїм досвідом. Також відбулась презентація ідей соціального підприємництва від учасників Програми.

Відкрила зустріч Ірина Юркевич, викладач ТНЕУ, яка натхненно закликала молодь працювати і розвиватися в Україні та розвивати соціальне підприємництво. «Те, що виходить від серця, – повертається до серця», – зазначила вона у своєму виступі.

Анна Грищенко розповіла як виникла ідея Благодійного магазину «Ласка», 40% від прибутку якого ідуть на благодійні проекти. Також додала, що у підприємництві вони намагається об’єднувати людей,  надихати бути добрішими та спонукати робити власний вибір.

О. Володимир Фірман розповів про те, як соціальне підприємництво «Зарваниця АГРО» створює нові робочі місця, для того, щоб люди працювали вдома, а не виїжджали за кордон.

Оксана Захаревич розказала про творчу майстерню «Вертеп», яка заснована на базі міжнародного руху Віри і Світла. Завдяки майстерні багато дітей з особливими потребами мають зайнятість, розвиваються разом з людьми, які їх підтримують і люблять. «Головне робити не щось для друзів, а робити щось з ними.» зазначила Оксана. (друзі – діти з особливими потребами)

Наталя Турецька, директор Обласного центру реабілітації дітей з інвалідністю, розказала як вона намагається залучати до центру молодих спеціалістів, студентів, а також людей з особливими потребами, яких у центрі працює 6.

Також  на зустрічі були присутні місцеві підприємці, які готові впроваджувати соціальну складову у свій бізнес та допомагати у розвитку соціального підприємництва у регіоні. Зокрема Сергій Зварич, власник «Комфорт-оптика» та Іван Тобілевич, директор тернопільського супермаркету «Novus».

У другій частині зустрічі учасники поділилися своїми ідеями соціального підприємництва. Всіх вразила презентація Zelenew (https://www.facebook.com/Zelenew/) зі Львова. Засновник проекту, Іван Нестеренко переробляє пластик і створює з цього багато нових та креативних речей для побуту. Роман Боренько поділився проектом Inclusive-It https://www.facebook.com/inclusiveitorg/?hc_ref=ARSdLcLWBod9Z-Fd6bgeqXqwCaSHQiR3qcBUHrPI-SFM57dIdlTkRlF8Ba8u-Cw_-rQ&fref=nf який запустили на базі “Сенсотека” (http://bit.ly/2dTvQLz) ГО “Інститут українських студій”, що спрямований на доступність інтернету для людей з інвалідністю (незрячих, слабозорих, нечуючих, з порушеннями опорно-рухового апарату та когнітивними порушеннями). Алла Розказала, як вона планує в Сатанові переробити Будинок культури у сучасний Хаб для молоді.

«Соціальний підприємець – це людина, якій видніше, бо вона знизу.» зазначив Іван Нестеренко.

Тому учасники – це люди які бачать, бо у них вже є ідеї як покращити  ситуацію в своєму регіоні. А як їх якісно впроваджувати та реалізовувати на практиці вони будуть вчитися 6-8 листопада на Програмі Соціального Підприємництва від Української соціальної академії.

Фото: Leonard Dmytriv.