Головна Новини Зросла кількість отруєнь фруктами та баштанними

Зросла кількість отруєнь фруктами та баштанними

July 23, 2014 - Display with fruits and vegetables.The Besarabsky Market located in the center of Kyiv on the Bessarabska Square at the end of the city's main thoroughfare, the Khreshchatyk, Kyiv, Ukraine. (Credit Image: ZUMAPRESS.com/Global Look Press)

За минулий тиждень в тому числі і на Тернопільщині значно зросла кількість термінових повідомлень з реєстрації випадків гострих кишкових інфекцій. Слід відмітити, що в анамнезі серед харчових продуктів які вживали хворі є овочі, фрукти, баштанові.
Адже зараз пора збору урожаю. І звичайно потрібно поповнити запас вітамінів в організмі. Іноді бачимо, як дорослі, придбавши фрукти зразу ж дають їх дітям чи самі їдять. З дитинства батьки нас вчать про необхідність миття рук перед їжею, прийшовши з вулиці, після відвідування туалетних кімнат і в міру забруднення. Але, як стверджує статистика, майже 90% самих же дорослих не дотримуються цього правила і «забувають» мити руки або миють їх неправильно. А це стає причиною виникнення гострих кишкових інфекцій.
Можна тільки уявити скільки мікробів може потрапити в організм людини з немитих овочів або фруктів. А в теплу пору слід бути особливо обережними, адже сьогоднішні погодні умови сприяють розвитку мікроорганізмів в харчових продуктах.
Зверніть увагу в яких умовах реалізуються овочі, фрукти. Дуже часто така торгівля здійснюється на вулиці вздовж придорожніх трас. А кавуни, дині зберігаються навалом прямо на землі. Окрім механічного забруднення, за кілька годин такої торгівлі кавуни, дині здатні увібрати в себе досить велику кількість солей важких металів від автомобільних вихлопів.
Незалежно від того, чи придбали ви фрукти на ринку, в магазині, чи назбирали у себе на городі необхідно ретельно їх помити. Вони можуть містити частинки пилу, ґрунту, іншого бруду. Таким чином, шкідливі речовини можуть через руки потрапити в організм і викликати кишкові розлади. Щодо кавунів та динь, то ні в якому разі не можна погоджуватися на те, щоб продавець надрізав кавун, щоб продемонструвати достатній ступінь дозрівання, оскільки при пошкодженні шкірки плоду в ньому швидко поселяться мікроорганізми, які прискорюють псування, тим паче що їх зберігають без холодильного обладнання та під плівкою. Купуйте тільки цілий кавун. При цьому з’їсти його краще відразу цілком, не варто розтягувати задоволення. Якщо ж у вас залишилося трохи кавуна, то зберігати його потрібно тільки в холодильнику, та й то не більше доби.
Щоб уникнути гострих кишкових інфекцій надаємо наступні рекомендації населенню:
– регулярно мийте руки. Руки необхідно мити перед їдою, приготуванням їжі, після кожного відвідування туалету;
– ретельно промивайте овочі, фрукти, ягоди, щоб позбавитися непомітних оку забруднень;
– ні в якому разі не купляйте розрізані кавуни та дині та не куштуйте їх у місцях торгівлі;
– не споживайте надмірну кількість фруктів та ягід натще.
Важливе значення в профілактиці гострих кишкових захворювань має дотримання правил особистої гігієни, а також санітарних правил приготування й зберігання їжі, бо саме тут криється джерело небезпеки розмноження хвороботворних мікроорганізмів.
Значно легше запобігти захворюванню ніж його лікувати.