Головна Новини “Знахідка, якій мільйон років”: на Тернопільщині жінка виявила рештки унікальної морської істоти...

“Знахідка, якій мільйон років”: на Тернопільщині жінка виявила рештки унікальної морської істоти (ФОТО)

ещодавно мешканка міста Заліщики під час пішої прогулянки берегом річки Дністер натрапила на знахідку, якій мільйон років.

Як інформують “Заліщики-місто“, така знахідка є неоціненною для науковців. Як зазначила сама заліщанка, пані Олена Терен, вона зовсім не очікувала натрапити на скам’янілість таких розмірів.

“Я далека від палеонтології, тому коментувати свою сьогоднішню знахідку на якомусь фаховому рівні не беруся. Гуляючи стежками по скелях Дністровського каньйону, часто знаходила подібні закам’янілості (в загальному із тих знахідок можна було б вже скласти якусь тваринку чи людинку), пише 0352. Але ця вразила і виглядом, і розміром (довжина близько 15 см). Тримаєш в руках і важко повірити – мільйони, десятки, сотні мільйонів років!

Ці вимерлі головоногі молюски жили в морях мезозойської ери – в тріасовий, юрський і крейдовий періоди, коли на суходолі панували динозаври. Так само, як динозаври, більшість цих морських створінь загинули під час всесвітнього катаклізму, який науковці пов’язують із падінням на Землю астероїда. Про те, як виглядали ті допотопні істоти, можна здогадуватися лише за цими скам’янілостями.

Коли бачиш перед собою рештки морських істот, то стає очевидним, що у ті прадавні часи, які науковці вимірюють багатьма мільйонами років до нашої ери, життя на Землі було зовсім інакшим”,- зазначила пані Олена.