Головна Новини Знаний астроном із Чорткова розповів як народжуються зірки і коли люди поселяться...

Знаний астроном із Чорткова розповів як народжуються зірки і коли люди поселяться на Марсі

Відзначення 500-ліття Чортківської магдебурії продовжує дарувати чортків’янам та гостям міста можливість бути дотичним до ексклюзивних – непересічних – подій та зустрічей із цікавими особистостями. Власне серію зустрічей із відомими вихідцями з Чорткова «PRO професії» розпочали із знаного українського астрофізика, астронома, космолога, члена-кореспондента Національної академії наук України Богдана Новосядлого.

На дві з лишком години вщент забита зала музею-їдальні «Пан Чартковський» поринула в теми Всесвіту, зір, планет та комет. Захід розпочався відразу із несподіванки. Несподіванки у першу чергу для самого гостя – адже на екрані з’явився колишній класний керівник та вчитель Богдана Новосядлого – Юрій Андрушків. Пан Юрій розповів, що пам’ятає маленького Богдана як вдумливого, уважного та допитливого учня, який часто ставив запитання – чому і як?

«Мене захоплювала його здатність запам’ятовувати інформацію. Він міг слово в слово повторити все те, що пояснював вчитель. Глибоко вражало бажання багато вивчити, запам’ятати, дізнатись. Його допитливість не мала меж!», – щиро ділився спогадами Юрій Андрушків.

Тож як у ще зовсім юного хлопця взялась цікавість до таких складних наук, як астрофізика, астрономія, космологія? Зі слів Богдана Новосядлого, він змалку цікавився фізикою, а коли у 9 класі самотужки зробив свій перший телескоп та почав вивчати небо, повністю поринув у астрофізику.

«Це мене дуже зацікавило ще тоді, тому я зараз тут із вами», – резюмував п. Богдан.

Понад дві години астрофізик всеукраїнського масштабу максимально доступно розповідав, як влаштований Всесвіт, сонячна система, пояснював явища злиття галактик, про 200 мільярдів (!) зір, які існують у нашій галактиці. А також про те, як утворюються зорі. Про те, що вони лише на перший погляд всі блакитні та однакові, а насправді різні – жовті, білі, сині, менші, більші, вони народжуються та помирають.

Показував Богдан Новосядлий присутнім і те, як виглядають планети у телескопі, їхню співмірність із Землею. А чи знали ви, що Марс – єдина планета, на яку теоретично може переселитись людина? Зі слів астрофізика, через 1-2 мільярди років планета Земля стане непридатною для життя, в той час Марс – навпаки. Також є теорії підкріплені деякими фактами, що колись на Марсі вже було життя. Марс і Земля – дуже схожі, формування планет відбувалось аналогічно. Тож Марс – точно стане першою планетою, де оселиться людина.

Чи справді загрожують існуванню Землі комети та астероїди, про наближення яких ми періодично чуємо у новинах? Богдан Новосядлий запевнив, що принаймні на ближчі 120 років зближення жодних загрозливих астероїдів із нашою планетою не очікується. До Землі регулярно наближаються різні комети, але зазвичай вони пролітають повз на відстані у 5 разів далі, ніж від нас до Місяця.

Міський голова Чорткова Володимир Шматько, підсумовуючи зустріч, подякував Богдану Новосядлому за виділений час, за повернення до рідного міста та за величезний вклад у розвиток української науки, подарувавши вченому сувеніри із брендом 500-ліття Чорткова.

Джерело