Головна Новини Звільнили у запас ще й позбавили права на житло: суд став на...

Звільнили у запас ще й позбавили права на житло: суд став на захист військового з Тернопільщини

Тернопільський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу командира військової частини N на рішення Бережанського районного суду від 2 грудня 2020 року в цивільній справі за позовом Дмитра Б. стосовно його поновлення на квартирному обліку військової частини N.

Як встановлено місцевим судом, позивач є військовим пенсіонером, у лавах Збройних Сил України відслужив 27 років 6 місяців 7 днів. Є учасником бойових дій, брав безпосередню участь в Антитерористичній операції на території Донецької та Луганської областей. Із 6 червня 2012 року перебував на квартирному обліку військової частини N у загальній черзі, а з 19 квітня 2018 року – переведений до першочергової черги. Разом із ним на квартирному обліку перебували дружина та дитина.

31 березня 2020 року наказом командира військової частини N прапорщика Дмитра Б. звільнено з військової служби у запас, виключено зі списків особового складу та всіх видів забезпечення. При цьому зазначено, що Дмитра Б. постійним або службовим житлом за рахунок Міністерства оборони України не забезпечено.

8 липня 2020 року рішенням житлової комісії військової частини N позивача знято з квартирного обліку.Захищаючи своє право на отримання житла, військовий пенсіонер Дмитро Б. звернувся до Бережанського районного суду з позовом до житлової комісії військової частини N, до військової частини N стосовно поновлення на квартирному обліку.

Рішенням Бережанського районного суду від 2 грудня 2020 року позов задоволено. Не погодившись із ним, командир військової частини N подав апеляційну скаргу і просив рішення місцевого суду скасувати та відмовити Дмитрові Б. у задоволенні позову з тих підстав, що, відповідно до пункту 3 “Порядку забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями”, затвердженого постановою № 1081 Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2016 р., позивач не може бути забезпечений житлом для постійного проживання, оскільки його звільнено з військової служби.

Дослідивши матеріали справи в межах апеляційної скарги, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду критично оцінила доводи апеляційної скарги, зазначивши, що законодавець чітко встановив критерії забезпечення житлом військовослужбовців: 1) вислуга років на військовій службі — 20 років і більше; 2) відсутність житла.Дмитро Б. понад 27 років проходив військову службу у Збройних Силах України і житла не має.

Водночас, пунктом 30 “Порядку забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей житловими приміщеннями” передбачено умови, за яких військовослужбовець знімається з квартирного обліку. Оскільки позивач не підпадає під жодну із вказаних категорій, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції виніс законне, обґрунтоване рішення та захистив права військового пенсіонера на житло.

Пресслужба Тернопільського апеляційного суду