Головна Новини Зв’язкова УПА з Тернопільщини відверто розповіла про заслання та жорстокі допити

Зв’язкова УПА з Тернопільщини відверто розповіла про заслання та жорстокі допити

Під канонади куль та на жорстоких допитах вона не припиняла любити Україну. Марія Штепа – зв’язкова УПА, яка за свою проукраїнську позицію поплатилася 10-ма роками перебування в тюрмах Росії. На допитах, коли її життя було на волосині, пані Марія не розповіла жодної таємниці УПА. Сьогодні жінці 94, вона живе у БСМ “Карітас” Чорткова і пише книжки про ті події, повідомляє Т1 Новини.

Її маленька кімната переповнена книгами та національною атрибутикою. Марія Штепа – зв’язкова УПА, яка за любов до своєї країни поплатилися жорстокими допитами та засланням до таборів Росії. Жінка пригадує, ще з дитинства разом з батьками любили співати патріотичних пісень та разом читати книги рідною мовою. Та коли у 1939 до влади прийшли більшовики і почали впроваджувати свою політику, родина не злякалася, а в підпіллі почала боротися за відродження України, пише Чортків Сіті

“Коли ми мали вступати, нас ніхто не агітував, а тільки підготовляли. Нас попереджували, що може бути так і будьте готові до того. Якщо думаєте, що витримаєте – вступайте. А якщо сумніваєтеся – не приймайте присяги”, – каже Марія Штепа.