Головна Новини Зборів сортуватиме сміття

Зборів сортуватиме сміття

Чисте, європейське місто – саме такі ідеали змусили Христину Ремезгімназистку Зборівської гімназії досліджувати складну тему роздільного збору сміття. Як наслідок молода активістка написала цілу наукову роботу, а Агрохолдинг «МРІЯ» дав ініціативі «життя».

Проект «Зборів крокує у Європу» –  акція по організації роздільного збору твердих побутових відходів, яку днями презентували у місті. У рамках акції Агрохолдинг «Мрія» закупив 25 наборів контейнерів для збору відходів, а також спеціальний прес для  того, щоб відсортоване сміття можна було б спресувати. Таким чином воно стане легшим для подальшого транспортування. Допомагали популяризувати проект місцеві школярі. Саме вони проводили стилізований флеш-моб та агітаційну роботу із населенням.

  • Сортувати сміття – це дуже важлива річ, адже саме так ми зможемо надати відходам вторинне життя і нам вдасться не тільки заощадити, а й зробити чистим і довкілля, і сумління – ділиться враженнями учасниця флеш-мобу Марта Лукачат. – Ми ходимо по вулицях рідного міста і розповідаємо людям чому важливо сортувати відходи, а також пояснюємо, як правильно це робити.

Розташовані сміттєві майданчики з трьома контейнерами різних кольорів по цілому місту. Зокрема синій контейнер призначений для паперових відходів, зелений  – для скла, а жовтий – для пластику. У рамках проекту було також закуплено паперові контейнери. Це так звані «офісні» сортувальні баки. Учні рознесли їх по державних установах, при цьому розповідають основні правила сортування. Передбачені спеціальні баки і для батарейок, встановили їх у магазинах техніки та території комунального підприємства.

Відсортоване сміття Зборова приноситиме додаткові кошти для міста. Адже місцева влада шукає підприємства, куди б можна було здати відходи за хорошу ціну, а виручені кошти направлятимуть на благоустрій міста.
Для Агрохолдингу «Мрія» це другий пілотний проект по організації роздільного збору твердих побутових відходів:

  • Козова та Зборів – два населених пункти, які починають сортувати сміття за нашого сприяння – розповідає директор Благодійного фонду Агрохолдингу «МРІЯ» Василь Мартюк. –Коли ця акція приживеться – будемо розширювати на прилеглі населені пункти. Проект реалізований в рамках соціальної програми Компанії. Загалом ми виділили близько 300 тис. грн для реалізації задуманого у Зборові та Козові. Якщо ініціатива дасть бажані результати – будемо збільшувати кількість сміттєвих баків, а також охоплювати інші населені пункти.

До слова, місцеві жителі також бачать «сміттєву проблему». Напередодні акції у місті було проведено опитування, яке показало готовність місцевих сортувати сміття, а не свідомих громадян – штрафувати.

Ірина Пискур

.