Головна Новини За яких умов і в якому віці українці виходитимуть на пенсію після...

За яких умов і в якому віці українці виходитимуть на пенсію після зміни пенсійної системи

В Україні налічується майже 12 мільйонів пенсіонерів. Середній розмір пенсії станом на перше липня 2017 року – 1886 гривень. Але 8 мільйонів пенсіонерів з травня цього року отримують мінімальну пенсію – 1312 гривень. Останні роки у Пенсійному фонді не вистачає коштів на те, щоб забезпечувати виплату навіть мінімальної пенсії. Постійні страхові внески, які сплачують за працівників, не покривають поточних видатків бюджету Пенсійного фонду на виплату мінімальної пенсії за віком.

«Статистика показує, що із 26 мільйонів українців працездатного віку, зайнятими є тільки 16,3 мільйони, – пояснює ситуацію Валентина Кудін, директор Департаменту пенсійного забезпечення  Міністерства соціальної політики України. – При цьому офіційно сплачують страхові внески на постійній основі лише за 10,1 мільйон осіб, ще за 1,2 мільйони платить держава – йдеться про людей, які доглядають за дітьми до 3 років, особами, які потребують стороннього догляду тощо. Решта громадян можливо займаються трудовою діяльністю, але не мають бажання або не вважають за необхідне сплачувати страхові внески до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування. Тому зараз паралельно Міністерством опрацьовується новий проект закону чи можливо зміни до закону України «Про зайнятість».».

Щоб будь-яка система працювала ефективно необхідна стабільність, в тому числі, фінансова. Якщо говорити про зміни у пенсійній системі, то у ній насамперед необхідно відновити фінансовий баланс.

«З 1 січня 2017 року вдвічі підняли розмір зарплати при цьому прожитковий мінімум залишили незмінним на рівні 1600 гривень, – каже Валентина Кудін. – Такий підхід дозволив зрівняти видатки на забезпечення мінімальною пенсією з затратами бюджету Пенсійного фонду. Будь-яка система повинна мати фінансовий баланс. Це запорука того, що з кожним роком ми зможемо підвищувати пенсії на соціально-справедливих підходах. Якщо людина тривалий час працювала, то вона при черговому перерахунку пенсії отримає зароблене підвищення. Ми підрахували, що для відновлення балансу, для забезпечення мінімального розміру пенсії необхідно, щоб людина мала 35 років страхового стажу. Будь-яка реформа потребує фінансового джерела. Урядом було прийнято рішення про те, що на пенсійну реформу не будуть йти додаткові витрати з державного бюджету. Для цієї реформи пропонується такий баланс: прямі надходження до бюджету Пенсійного фонду, які ми отримали від підвищення зарплати і заходів, які здійснює інспекція праці по легалізації зайнятості. Ці надходження будуть джерелом для перерахунку пенсій.».

Після прийняття змін до пенсійного законодавства зміниться і вік, коли люди виходитимуть на пенсію та період страхового або трудового стажу. Сьогодні право на пенсію за віком мають чоловіки, яким виповнилося 60 років, жінки, яким виповнилося 58 років, при умові, що вони пропрацювали не менше 15 років. З 1 січня 2018 року право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років матимуть тільки ті особи, в яких страховий стаж буде не менше 25 років. І вимога до мінімального страхового стажу щороку збільшуватиметься на рік. Таким чином у 2028 році на пенсію у віці 60-ти років зможуть вийти тільки ті, хто матиме не менше 35 років стажу.

«Кожна людина сама може визначити, який у неї буде пенсійний вік, – каже Валентина Кудін. – У 2018 році пенсія у 60 років буде призначатися тим особам у кого є 25 років страхового стажу. Що таке страховий стаж? З січня 2004 року набрав чинності страховий закон і з першого січня 2004 року страховий стаж – це той стаж, коли за тебе кожного місяця сплачували страховий внесок у розмірі не менше, ніж мінімальний. Що стосується трудової діяльності, то до цього часу вона зараховується на тих умовах, які діяли до набрання чинності нового страхового закону. Мова йде про стаж роботи, який відзначався у трудових книжках. У кого не буде 25 років страхового стажу у них пенсійний вік буде пізніше – 63 і 65 років. Хто не матиме 15 років стажу, а це вимого на сьогоднішній день, вони будуть звертаються до органів соціального захисту за призначенням державної соціальної допомоги за сукупним доходом сім’ї. При цьому на перехідний етап до 2021 року людям надається право призначати державну соціальну допомогу при досягнені 60 річного віку якщо немає 25-річного стажу. Це для того, щоб не залишати людей сам на сам із ситуацією, коли вона не змогла заробити основного страхового стажу.».