Головна Новини За сприяння «МРІЇ» у Ценеві запрацював «Старий млин»

За сприяння «МРІЇ» у Ценеві запрацював «Старий млин»

Старий млинУ Ценеві Козівського району розпочав роботу сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Старий млин». Його урочисте відкриття та освячення відбулося 18 квітня. Кооператив уже об’єднав 180 жителів Ценева, бажають долучитися до нього і мешканці навколишніх сіл. Загальний бюджет проекту перевищив 850 тис. грн. За ці кошти вдалося відновити приміщення, яке не працювало більше 10 років, та придбати обладнання для переробки зернових на борошно і крупи. Зокрема, купили: млин, екструдер, крупорушку, олійницю, сепаратор і зерновий гранулятор. Працюють у «Старому млині» два мельники й бухгалтер.

Як розповів голова кооперативу Василь Михайлишин, «Старий млин» створили в рамках Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», який надає 80% від потрібної для створення кооперативу суми. Інших 20% повинна зібрати громада, при цьому половину коштів вона має надати самостійно, іншу половину можуть проспонсорувати благодійники, влада. Так, відповідно до Проекту ЄС/ПРООН, на розвиток сільськогосподарського об’єднання виділили 677 тис. грн. «Ще 145 тис. грн. громаді вдалося зібрати з допомогою благодійників, в основному це Агрохолдинг «МРІЯ», також інші фермери району долучилися до співфінансування. Ще 30 тис. грн. нам виділили місцева та районна влада», – констатував Василь Михайлишин.

Компанія «МРІЯ» підтримує розвиток кооперативного руху на територіях своєї присутності уже третій рік поспіль. «На фінансування «Старого млина» виділили 120 тис. грн. Члени кооперативу планують взяти участь у другій фазі Проекту ЄС/ПРООН, щоб встановити сонячні батареї, на це ми також плануємо виділити близько 60 тис. грн., – підкреслив директор Благодійного фонду «Агрохолдингу «МРІЯ» Василь Мартюк. – Загалом Компанія підтримала створення вже 10 кооперативів, членами яких стали наші пайовики. Загальна кількість їх близько 1000 осіб».

Як уже зазначалося, члени кооперативу планують брати участь в другій фазі проекту ЄС/ПРООН, яка передбачає залучення 10 тис. дол. За ці кошти хочуть придбати сонячні панелі. Їх встановлення дозволить зменшити витрати електроенергії. За словами координатора обласного ресурсного центру громад Ігоря Стефаніва, «Старий млин» – поки що єдиний кооператив, який реалізував лише одну фазу Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», а їх в рамках цього Проекту діє уже 6.

«Більшість кооперативів уже реалізували дві фази, а один, у Бережанському р-ні, завершує третю, і в результаті отримає від нас понад мільйон гривень допомоги для розвитку кооперації, – наголосив Ігор Стефанів. – В цілому, кожне село по-своєму йде до успіху. Ценів реалізовував Проект тривалий час, але тут закуповували доволі складне обладнання, потрібно було підключитися до електромережі, завершити підготовчі роботи. Однак, напевне, найбільше членів кооперативу саме в Ценеві. Ми починали з 60 чоловік, а зараз їх вже 180. Є ще бажаючі вступити до об’єднання, це свідчить про те, що громада вибрала дійсно потрібну селу справу, а послуги, які надаватимуться – корисні і необхідні для кожного селянського господарства».

За словами директора департаменту агропромислового розвитку Тернопільської облдержадміністрації Віталія Луя, в області створено більше 50 кооперативів. Найпопулярнішою діяльністю для них є вирощування фруктів, ягідництво, молочарство, переробка зернових. «Багато кооперативів створюються за ініціативи ПРООН, районних адміністрацій, багато створюються за підтримки «МРІЯ Агрохолдинг» та інших холдингів. Але кооперативи – це не ПРОООН-івські, обласні чи районні – це об’єднання громадян. Ми їх підтримуємо тому, що це дає хороший старт для продовження розвитку бізнесу, уже безпосередньо, на селі», – наголосив Віталій Луй.