Головна Новини За півроку – більше трьох десятків кримінальних справ по вирубці лісу

За півроку – більше трьох десятків кримінальних справ по вирубці лісу

28 обвинувальних актів щодо незаконної рубки дерев направили до суду за за шість місяців 2020 року. Про це під час прес-конференції розповів головний прокурор області Петро Бойко. Також, прокуратурою Тернопільської області здійснюється процесуальне керівництво у восьми кримінальних провадженнях, де фігурують посадовці лісових підприємств Тернопільської області, за фактами допущених ними порушень вимог лісового законодавства в ході господарської діяльності.

«Найперше відзначу провадження щодо здійснення порубок у природно-ландшафтному парку «Загребелля», – каже Петро Бойко, прокурор Тернопільської області. Зараз триває інженерно-екологічна експертиза, яка невдовзі буде завершена. Тоді будемо говорити про результати у цьому проваджені. Також є кримінальна справа щодо директора районного комунального підприємства «Зборіврайагроліс». Через недбалі дії цієї посадової особи завдано збитків на суму понад 300 тисяч гривень. Долю директора вирішить суд. У нас є 8 кримінальних проваджень цієї категорії, які перебувають у стадії досудового розслідування. В деяких з них особам вже повідомлено про підозру. Так, в лютому 2018 року головний лісничий та інженер відділу лісового господарства одного із державних підприємств відвели ділянку під рубку дерев, яку не мали права відводити, і цим завдали шкоди на суму понад 300 тисяч гривень. Цим двом особам повідомлено про підозру, вручено обвинувальні акти, справа скерована до суду. Мали нещодавно також реалізацію по одному з працівників лісового господарства, який отримав неправомірну вигоду за реалізацію саджанців у спосіб не передбачений законом. Маємо кримінальні провадження по заборгованості із зарплати працівникам лісгоспів. У двох лісгоспах маємо вже відшкодування, там людям виплатили заборгованість.».

Прокурор області також розповів, що у відомстві працюють над розкриттям злочинів у сфері надрокористувань. Так, триває розслідування стосовно директора приватного підприємства, яке, під приводом роботи по розчистці річки русла Дністер у районі Заліщиків, використовуючи спеціалізовану техніку видобували піщано-галькову суміш без спеціальних дозволів. В такий спосіб було видобуто понад 40 тисяч тон суміші на суму більше 10 мільйонів гривень. На даний час директору підприємства повідомлено про підозру.