Головна Новини За неправдиві відомості у декларації чиновникам грозять мільйонні штрафи

За неправдиві відомості у декларації чиновникам грозять мільйонні штрафи

Факти подання недостовірних даних посадовими особами органів місцевого самоврядування у деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, порушення процедури державних закупівель встановили у результаті спільної роботи прокуратури Тернопільської області з громадською організацією Всеукраїнський рух проти політичної корупції «Під контролем». Про це під час прес-конференції повідомив Олег Галицький, заступник прокурора Тернопільської області.

Так, четверо діючих депутатів Тернопільської міської ради не відобразили у деклараціях земельні ділянки, житлові будинки, нежитлові будівлі та корпоративні права у підприємствах. Також було викрито факти порушення посадовцями райдержадміністрацій та інших державних органів законодавства при здійсненні державних закупівель. За результатами опрацювання інформацій Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем», органами прокуратури області внесено три подання в порядку ст.65 Закону України «Про запобігання корупції», які розглянуті та задоволенні. Лист щодо порушення депутатами Тернопільської міської ради вимог фінансового контролю, розглянули на сесії міської ради і порушення усунули. У п’яти випадках об’єктами перевірок порушення усунуті самостійно. Олег Галицький також розповів, які порушення виявили у цьому році.

  • Першого травня закінчилася кампанія з електронного декларування для осіб, які вперше подавали їх, а першого квітня для суб’єктів, які подають декларації не вперше, – зазначив Олег Галицький, заступник обласного прокурора. – Органами прокуратури разом з іншими спеціальними уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції, вже у поточному році виявлено 8 фактів порушення посадовцями вимог фінансового контролю. Із них у шести випадках не подано електронних декларацій, а у двох – декларації подані із завідомо неправдивими відомостями. Завідомо неправдивими відомостями вважаються відомості у яких приховані доходи або майно на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Зокрема, один із заступників керівників державного підприємства не задекларував власного будинку і земельної ділянки, у будинку він проживає. Орієнтовна вартість цього майна близько півтора мільйона гривень. За результатами цього опрацювання е-декларації проведено спільно з органами поліції, з підрозділом захисту економіки перевірки, внесено відомості, проводиться розслідування за статтею 366 зі значком 1 ККУ. Керівник одно із комунальних закладів охорони здоров’я у Тернополі умисне не подав електронну декларацію за минулий рік. Ця особа досить скандальна, вона була фігурантом численних публікацій в ЗМІ. За цим фактом також внесено відомості до Єдиного реєстру за статтею 366 зі значком 1, проводиться досудове розслідування. Санкція статті досить сувора: у попередній редакції передбачалося тільки позбавлення волі, а зараз внесено зміни і передбачено штраф від 250 до 300 тисяч неоподаткованих мінімумів громадян, як покарання передбачені також громадські роботи і позбавлення волі.

У поточному році, як повідомив Олег Галицький, уповноваженими органами складено 42 протоколи про вчинення правопорушень пов’язаних з корупцією. На даний час, за рішеннями судів до адміністративної відповідальності притягнуто 17 посадовців, інші протоколи перебувають на розгляді. Найпоширенішими порушеннями, пов’язаними з корупцією, є конфлікт інтересів. Наприклад, депутати однієї із сільрад у Заліщицькому районі прийняли рішення про надання одному із депутатів земельної ділянки площею півтора гектара. Заступник керівника «Тернопільводгоспу» та керівник комунального підприємства Тернопільської обласної ради не повідомили про конфлікт інтересів та приймали рішення в умовах реального конфлікту інтересів щодо своїх дітей, надаючи їм переваги при призначенні премій та інших виплат.