Головна Новини За кошти ДФРР на Тернопільщині профінансують 4 об’єкти спортивної інфраструктури

За кошти ДФРР на Тернопільщині профінансують 4 об’єкти спортивної інфраструктури

Стан розвитку фізичної культури та спорту у Тернопільській області, а також стан розвитку фізичної культури та спорту в об’єднаних територіальних громадах в умовах децентралізації влади обговорили 22 червня під час засідання колегії управління фізичної культури та спорту Тернопільської ОДА.

Як повідомив під час колегії начальник управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації Віктор Мацикур, 2016 рік був дуже ефективний з точки зору відновлення та будівництва об’єктів спортивної інфраструктури. Зокрема, вдалося відкрити спортивні майданчики, відремонтувати спортзали, а також завершити будівництво довгоочікуваного басейну в Козові.

Так, за словами Віктора Мацикура, Теребовлянський район нині вважається передовим, адже там у спортивну інфраструктуру вклали близько 2 млн. грн. За ці кошти вдалося зробити два майданчики зі штучним покриттям, один волейбольний майданчик. Крім того, зробили полив спортивного поля та газон. У Підволочиську вдалося зробити дитячо-юнацьку спортивну школу, провести капітальний ремонт спортивного залу. У Чорткові тривають ремонти й утеплення Чортківської ДЮСШ. У Козівському районі на базі загальноосвітньої школи цього року відкрили басейн, будівництво якого тривало 30 років. Власне, цей об’єкт ще й належав до списку довгобудів у Тернопільській області. Також в Козові було встановлено майданчик зі штучним покриттям, вуличні тренажери, а у планах ще й встановлення трибун.

Що стосується сільської місцевості, то там ремонтують спортивні майданчики. Зокрема, у Шумській громаді роблять майданчик зі штучним покриттям. В Зборові працюють над майданчиком зі штучним покриттям та встановленням тренажерів. Водночас, відбувається облаштування спортивного комплексу в селі Заводське Чортківського району.

«Цього року також маємо дуже багато бачень. Але якщо говорити про те, що зроблено і які плани в громадах, то у Великодедиркальській громаді вже відремонтовано футбольне поле, у Великогаївській громаді планується збудувати два майданчики зі штучним покриттям і один майданчик з тренажерним обладнанням. Крім того, у Великих Гаях є база, яка колись належала ФК «Нива» і яку хочуть відновити задля того, аби зробити там спортивну школу. У Васильковецькій громаді планується побудувати стадіон, два тенісних корти, спортивний майданчик зі штучним покриттям. Відремонтовано один майданчик зі штучним покриттям також у Скалаті й у планах – побудувати там спортивний зал для занять важкою атлетикою», – підкреслив Віктор Мацикур.

При цьому він зауважив, що великою допомогою щодо реалізації всіх цих проектів є кошти з Державного Фонду Регіонального розвитку. Цього року, зокрема, від всієї суми, яка була виділена на Тернопільську область, на об’єкти спортивної інфраструктури припало 10% від неї, а це трохи більше 11 млн. грн. Утім, завдяки позиції голови Тернопільської ОДА Степана Барни, цю суму вдалося збільшити до 18 млн. грн.

«Цього року Фонд Регіонального розвитку «закриває» чотири об’єкти – це Підволочиський район, де на базі загальноосвітньої школи буде зроблено два майданчики, легкоатлетичне коло, сектори метання, стрибків, тобто легкоатлетичне ядро. Буде зроблено в Дедеркалах майданчик зі штучним покриттям, універсальний ігровий спортивний зал у Збаражі, який буде мати повноцінні трибуни, а також відбудеться реконструкція гідротехнічних споруд веслувального каналу у Тернополі. Це великий проект, розрахований мінімум на два роки. Перша черга повинна завершитися цього року. І якщо все буде успішно зроблено, то там можна буде проводити змагання будь-якого рівня. Загалом вартість даних об’єктів разом із коштами ДФРР та співфінансуванням за рахунок місцевих бюджетів складає близько 30 млн. грн.», – зазначив Віктор Мацикур.