Головна Новини За зекономлені газ та електрику до 1 вересня компенсують гроші

За зекономлені газ та електрику до 1 вересня компенсують гроші

Перший крок до монетизації субсидій зробили в Уряді. Питання це обговорили 26 квітня. Йдеться про виплату грошей за зекономлені в опалювальний період газ та електроенергію. Якщо упродовж опалювального сезону люди зекономили певну кількість газу або електроенергії, то у кінці опалювального періоду у них залишається 100 кубометрів газу та 150 кіловат електроенергії. Саме за таку кількість газу і електроенергії планують виплачувати кошти. У грошовому еквіваленті це буде приблизно 700 гривень. За попередніми даними отримувачі субсидій зможуть витрати ці кошти на будь-які потреби.

«Про монетизацію субсидій можу говорити тільки попередньо, – зазначив Вадим Боярський, директор департаменту соціального захисту населення ТОДА. – У нас ще немає нормативних документів чи Постанови Кабміну. 26 травня в Уряді обговорили перший крок до монетизації субсидій, вивчаються й подальші шляхи. Перший крок в тому, що хто зекономив газ під час опалювального періоду, то йому 100 кубів залишається, якщо менше ста кубів, то залишається менше, або ж 150 кіловат електроенергії на опалення було зекономлено, то ці зекономлені субсидії будуть монетизовані і прогнозується «живі» кошти виплатити одержувачам субсидій до 1 вересня 2017 року. В грошовому еквіваленті це буде до 700 гривень, бо можуть економити і менше. Самого механізму виплати ще немає. Ці кошти людина зможе використати на будь-які потреби. Чи готівкою їх виплачуватимуть чи на рахунок ще не знаю. Організації-надавачі комунальних послуг до 1 червня мають надати нам перелік споживачів, які зекономили субсидії і на підставі отриманих списків управління соцзахисту буде здійснювати виплати. Це будуть кошти з держбюджету, так було зазначено. Детальний механізм монетизації зекономлених субсидій ми оприлюднимо коли матимемо точну інформацію на офіційному сайті обласної державної адміністрації.».

Зараз в області субсидії отримують 227 тисяч домогосподарств. З початку цього року їм компенсували оплату комунальних послуг на суму у півтора мільярда гривень. Найбільше отримувачів субсидій у Тернополі – 49 тисяч сімей, найменше – у Підгаєцькому районі – 3800.