Головна Новини За два тижні продукти можуть суттєво здорожчати

За два тижні продукти можуть суттєво здорожчати

news-image-528f6e54395deУ Тернополі можуть подорожчати продукти, а деякі зникнуть з мереж супермаркетів. Все це повязано із внесеним Кабінетом Міністрів до Верховної Ради законопроектом щодо введення додаткового імпортного збору на продукти харчування на 10% та 5% на інші товари (ліки, миючи засоби, сирники, текстиль, папір, сировина для усіх галузей виробництва, добрива та інше). Також 10% необхідно буде сплатити з товарів, які ввозять громадяни України у річній поклажі або багажі при умові перевищення їх вартості у 1000 євро.

26 лютого буде проведено позачергове засідання ВР і депутатам вже роздали документи про зміни до бюджету на 2015 рік. Не має ніяких сумніві у тому, що депутати схвалять додатковий митній збір для виправлення торгового балансу. Зважаючи на те, що вводиться збір 5% на сировину та непродовольчі товари українські виробники непродовольчих товарів не отримають переваги від його введення. У разі бажання збільшити українське виробництво Кабінет Міністрів міг запровадити імпортний збір лише на готову продукцію, а не на сировину для її вироблення.

Збір запроваджений до кінця 2015 року, але у разі дисбалансу платіжного балансу уряд може його подовжити на наступний рік після консультацій з країнами ЕС.

Результатом запровадження імпортного збору на продукти харчування стане подорожчання десь через два-три тижні після його схвалення ВР.

Вже зараз можна спостерігати зменшення асортименту товарів у магазинах. З веденням додаткового мита Асоціація постачальників торговельних мереж прогнозує подальше зменшення товарів на полках магазинів, у першу чергу у торговельних мережах. Все більше товару імпортного буде з’являтись на ринках та у невеликих не мережевих магазинах. Це у першу чергу стосується чаю, кави, сирів, риби та морепродуктів, фруктів, м’ясних та ковбасних виробів, приправ, кондитерських виробів, спиртних напоїв, горіхів, бакалії, продуктів для діабетиків.

На думку директора Асоціації постачальників Олексія Дорошенко, значна частина вищезгаданих товарів може бути на ринках дешевше ніж у супермаркетах, тому що гроші за поставлений у мережу товар постачальник отримає лише через 90 днів після постачання. Тому закладається курс значно більший, ніж є на ринку, тобто вже біля 30грн./дол. На ринку ж постачальники гроші за товар отримують одразу, тому і курс на такий товар буде 25грн./дол. Тому здороження продуктів у магазинах може бути більше ніж на 10%.

Крім того значно зросте потік контрабанди, який і зараз досить великий. Сумлінні імпортери, які працюють «у білу» скаржаться в останні місяці на тиск митниці, та проблеми у митному оформлені. Таким чином їх штовхають у роботу без сплати митних платежів, але сплачуючи зростаючи відкати.