Головна Новини Зарплату виплатили лише за січень: працівники Буданівської психоневрологічної лікарні обурені

Зарплату виплатили лише за січень: працівники Буданівської психоневрологічної лікарні обурені

Пів року без грошей. Медики Буданівської обласної психоневрологічної лікарні б’ють на сполох. Місяцями їм не виплачують зарплат.

Обурені люди вже на межі, адже лікарям доводиться працювати за «дякую». Вони наголосили, вже втомилися від обіцянок про те, що кошти от-от виплатять. Натомість – час йде, а грошей від держави й далі немає.

І з цією проблемою зіткнувся чи не весь медперсонал лікарні, а це 129 працівників. Вони зазначили, держава заборгувала їм приблизно 5,5 мільйонів гривень. Та найгірше те, що така ситуація в Буданові не вперше. Торік вже був період, коли лікарям не виплачували зарплат, повідомляє Тернопіль 1

Попри те, що грошей не отримали, люди й далі продовжують на совість виконувати свою роботу. В медзакладі зараз перебуває 93 пацієнти. Окрім того, взимку у деяких з них підтвердили діагноз СOVID-19, та жодних доплат, скаржаться, за роботу в умовах епідемії ніхто з персоналу Буданівської лікарні так і не отримав.

Заклад – на балансі Тернопільської облради. У прес-службі нам пояснили, грошей немає, бо керівництво медзакладу невчасно підписало договір з Національною службою здоров’я. Причина – затримка ліцензії на медичну практику. Контрактуватись мали ще у квітні 2020. Натомість, договір підписали лише через рік.

Буданівській лікарні в НСЗУ виділили один пакет медичних послуг. Він вартує понад 140 тисяч гривень на місяць. Окрім того, у службі здоров’я зазначали , починаючи з квітня, цю суму грошей регулярно переводять на рахунки лікарні.

Як пояснила представниця пресслужби НСЗУ Христина Петрик, Національна Служба Здоров’я не фінансує заклади і вона не платить зарплати. Вони фінансують ті послуги, які заклад зобов’язався надавати за програмами медичних гарантій.

Керівництво лікарні ж зазначило, що грошей від служби здоров’я не вистачає. Адже в місяць їм потрібно не 140 тисяч гривень, а 1 мільйон 600 тисяч. У НСЗУ ж пояснили, заклад самостійно розпоряджається коштами: яка частина грошей на зарплати, а яка на інші потреби лікарні.

За словами представниці пресслужби НСЗУ Христини Петрик, з квітня почала діяти програма медичних гарантій. Це – лише одне з джерел фінансування. Інше джерело фінансування – місцева влада. Власник вирішує вже те, чи цей заклад потрібний. Власник може цю лікарню дофінансовувати.

Телефоном керівниця закладу Надія Пельо підтвердила. Кошти від НСЗУ дійсно отримують. Та їх вистачає лише на фінансування базових потреб медзакладу. І додада, що іншу суму мала б дофінансувати обласна рада, якій і належить медзаклад.

В облраді голова пресслужби Володимир Бобко зазначив, зарплатні борги за січень людям перекрили – виділили 1 млн 300 тис. грн. Забезпечать і видатки на компослуги у сумі 1 млн 458 тис. І мають в планах  перепрофілювати заклад.

Представники Держпраці Тернопільщини пояснили, що тепер проблему має вирішувати власник або ж керівник. А медики можуть лише подати позов до суду, аби гроші їм таки відшкодували.