Головна Новини Заробітчани можуть сплачувати податки в Україні

Заробітчани можуть сплачувати податки в Україні

Впродовж останніх років почастішали випадки звернень громадян до територіальних органів ДФС у Тернопільській області для отримання довідки-підтвердження статусу податкового резидента України. Так, лише у 2017 році видано 309 таких довідок. Варто наголосити, що зазначена довідка видається громадянину України, який отримує доходи за межами України, та підпадає під дію міжнародних договорів про уникнення подвійного оподаткування.

Наприклад, якщо громадянин України працює в іноземній державі, з якою Україна уклала міжнародний договір про уникнення подвійного оподаткування, надаючи роботодавцю такої іноземної держави довідку-підтвердження статусу податкового резидента України, громадянин України звільняється від сплати податків в такій іноземній державі. Однак відповідно до норм Конституції України та вимог Податкового кодексу України (далі – ПКУ), такий громадянин зобов’язаний задекларувати такі іноземні доходи та сплатити з них податок в Україні.

Зокрема, пп. 170.11.1. п.170.11. статті 170 ПКУ передбачено, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію. Крім цього, відповідно до п. п. «в» п.176.1. статті 176 ПКУ платники податку зобов’язані подавати податкову декларацію за встановленою формою у визначені строки у випадках, коли згідно з нормами ПКУ таке подання є обов’язковим.

Якщо ж зазначена категорія громадян не подасть у визначений термін податкову декларацію про майновий стан і доходи, то на підставі пп.54.3.1. п.54.3. статті 54 ПКУ контролюючий орган самостійно визначає суму податкових зобов’язань. При цьому слід врахувати те, що контролюючий орган самостійно визначає суму податкового зобов’язання платника з підстав не подання ним в установлені строки податкової декларації – тягне за собою накладення на платника податків штрафу в розмірі 25 відсотків суми визначеного податкового зобов’язання (п.123.1. ст. 123 ПКУ).

Головне управління ДФС у Тернопільській області просить громадян, які отримували іноземні доходи, виконати свій конституційний обов’язок, включити суму іноземних доходів до загального річного оподатковуваного доходу та задекларувати їх шляхом подання до територіального органу ДФС в області за місцем своєї податкової адреси податкової декларації про майновий стан і доходи. Зробити це слід до 1 травня 2018 року.