Головна Новини “Зараз вже не до жартів”, – тернополянка, що повернулася з Італії розповіла...

“Зараз вже не до жартів”, – тернополянка, що повернулася з Італії розповіла чому одразу самоізолювалась

Тернополянка Ксенія Шкутова повернулася з Італії додому дев’ятого березня. Жінка без жодних проявів коронавірусної інфекції одразу вирішила самоізолюватися, аби не наразити на небезпеку інших. Якою була дорога та як почуває себе зараз розповіла журналістам МедіаТОР.

Дорога з епідзони

Виїхала Ксенія з містечка Сан-Джованні-Вальдарно восьмого березня. Тоді каже, тільки розпочинався  карантин по всій Італії, автострада була майже вільна. Додому замість традиційних тридцять годин приїхала рейсовим мікроавтобусом за двадцять чотири години.

 – На кордоні у Словенії проходили лише паспортний контроль, а при в’їзді в Україну всім вимірювали температуру. Троє прикордонників були в масках і безконтактним апаратом проводили перевірку. Температури ні в кого не було, тому нас пропустили, – розповідає Ксенія.

Свідомий вибір

Приїхавши до Тернополя Ксенія одразу зателефонувала сімейному лікарю. Медик порекомендувала залишатися вдома в самоізоляції чотирнадцять днів. За її словами, жінка може бути переносником інфекції навіть без проявів хвороби. Але перевірити одразу не можуть через брак експрес-тестів на коронавірус.

– Я приїхала не з червоної зони. У Сан-Джованні-Вальдарно тоді не було ще жодного хворого на коронавірус. Але я усвідомлюю усю важливість, тому повідомила про свій приїзд. Лікарка взяла у мене всі дані, який регіон, яке місто. Зараз уся ситуація на контролі.

З дому ні ногою

Нині Ксенія перебуває вдома уже сьомий день. Продукти їй приносять родичі і друзі до дверей. З квартири тернополянка не виходить нікуди. Вдома готує сама, прибирає, переглядає фільми. Щодня зранку і ввечері надсилає температурні показники і повідомляє чи є якісь зміни.

– У мене немає ні нежитю, ні кашлю, ні температури, ні слабкості, – жодних проявів хвороби. Температурні показники коливаються від 36,1 до 36,4. Почуваюся добре. Єдине – атмосфера в чотирьох стінах нагнітає, – каже Ксенія.

Не до жартів

В Італії до восьмого березня, розповідає Ксенія, люди не розуміли наскільки критична ситуація з поширенням коронавірусу. Багато жартували з цього приводу. Але зараз, каже, не до жартів. Вірус розповсюдився швидкими темпами. Тому карантинні заходи в Україні жінка підтримує.

– Глянула італійські новини: в церкві 260 трун. Мені стало страшно. До того ж там сильна медицина, люди живуть довго. У нас ситуація в медзакладах далеко не така. Якщо люди почнуть масово хворіти, не знати чим це може закінчитися. Від одної людини заражається десять, від десяти тисяча, від ста – понад десять тисяч.

До 24 березня Ксенія Шкутова залишається в самоізоляції. Каже, рідні підтримують її, телефонують щодня. Хотіли б зустрітися, але жінка боїться, аби через неї ніхто не постраждав. Усім, хто повернувся за кордону, також радить дбати не лише про себе, а й про навколишніх, залишатися вдома і зберігати спокій.