Головна Новини Замість психоневрологічного санаторію хочуть зробити ресторан

Замість психоневрологічного санаторію хочуть зробити ресторан

На початку жовтня керівництво Кременецького обласного дитячого психоневрологічного санаторію отримало наказ начальника обласного управління охорони здоров’я Володимира Богайчука про скорочення в закладі ліжко-місць.
Нині санаторій має 50 місць для оздоровлення діток, а планують скоротити до 30. Таке рішення — вбивче для закладу, адже призведе до неможливості функціонування, оскільки навіть нинішня кількість є критично малою, свого часу в санаторії було 350 ліжок.
Схожі накази отримали й інші санаторії області, але, якщо, можливо, десь і не виконують план з оздоровлення, то в кременецькому санаторії за три попередні роки було реалізовано майже на 90%, а за неповний 2016-ий рік уже виконано на 108%! Потреба у санаторії психоневрологічного профілю у нинішній час, коли діти зазнають інформаційного тиску, шквалу новітніх технологій, воєнних реалій в країні, неабияка. До того ж, кременецький санаторій — єдиний заклад у західному регіоні, де оздоровлюють дітей з психоневрологічними захворюваннями. Про його рейтинг свідчить те, що віддають туди своїх дітей навіть районні та обласні посадовці. Важливо, що путівки для хворих — безкоштовні.
Заплановане на наступний рік скорочення у психоневрологічному санаторії спричинить передусім закриття школи при закладі, скорочення третини (!) працівників, занедбаність як будівель, так і території, адже відбудеться суттєве зменшення фінансування. Хоча говорити про державну підтримку закладу не особливо доводиться й нині. Як розповіли у санаторії, у попередні роки держава надавала на харчування дітей лише 25-30% необхідної суми, на медикаменти — трохи більше 80%, а на ремонт приміщень закладу, придбання обладнання та медичної апаратури не виділяли ні копійки. Недофінансування працівники беруть на себе, лиш би заклад функціонував, — шукають спонсорів, власними силами проводять ремонти у приміщеннях, навіть приносять з дому овочі та фрукти для дітей. До утримання закладу долучаються й місцеві підприємці, жіночий монастир, лютеранська церква та ін. Неабияк вболіває за долю санаторію і нинішній головний лікар — Григорій Братаніч, який є переселенцем із Донбасу. Зі своєю сім’єю він перебрався на Тернопільщину із Луганська. Проте самоорганізацію і колосальні зусилля кременчан абсолютно не цінує обласне керівництво. Замість того, щоб підтримати заклад, чиновники руйнують те, що ще жевріє на ентузіазмі простих працівників.
Та чи справа лише в бюджетних «дірках» і результатах «фінансового аудиту ефективності використання коштів» у Кременецькому обласному дитячому психоневрологічному санаторії? Подейкують, що замудреними «аудитами» просто хочуть довести заклад до закриття. На три гектари землі у ботанічному саду в мальовничому куточку Кременця та добротні будівлі нібито «кинув оком» хтось із високопосадовців. Розповідають, що під час візиту до санаторію один місцевий посадовець уважно оглянув усе, а потім перепитав, чому харчоблок не об’єднаний з головним приміщенням. «Це ж не ресторан! — пожартував хтось. — Такі санітарні норми». Високопосадовець задумався. Може, про хворих дітей? Якби так, то відстоював би майбутнє закладу. А бачимо протилежне. Невже психоневрологічний санаторій і справді запланували зробити… рестораном чи елітним готелем? Тоді гріш ціна таким керівникам, що, прикриваючись реформами та оптимізацією, насправді нищать заклади охорони здоров’я.
Софія Громницька

Джерело: НОВА Тернопільська газета