Головна Новини Залізниці, замки, древні костели – неймовірні паперові шедеври Володимира Кріси

Залізниці, замки, древні костели – неймовірні паперові шедеври Володимира Кріси

Володимир Кріса, пише  «Свобода», живе у мальовничому селі Великі Гаї, що неподалік Тернополя. Хлопець займається виготовленням паперових залізниць, пам’яток архітектури тощо.  Неодноразово Володя проводив персональні виставки в Тернополі, брав участь у фестивалях, форумах на Львівщині. Тож ми зустрілися із Володимиром, щоб розпитати, які плани у паперового майстра та про нові шедеври.

«Займатися макетами я почав у 2010 році. Першими були макети на залізничну тематику: тепловози, електровози і вагони. Потім зацікавився архітектурними моделями. Спочатку це були макети визначних пам’яток європейської архітектури, викрійки яких вдалося знайти в Інтернеті», – почав розповідь Володимир.

Згодом його ремеслом зацікавилися впливові люди Тернополя. І вже 2013-го він почав самостійно розробляти власні 3D-викрійки на комп’ютері у спеціальних програмах та виготовляти макети на замовлення. Першим був житловий комплекс “Острозький”, який будують у Тернополі, та проект реконструкції Тернопільського міжнародного аеропорту з логістичним центром. А з 2014-го працював над серією макетів визначних історичних споруд довоєнного Тернополя.

«Першим став макет зруйнованого в період післявоєнної відбудови міста Парафіяльного костелу, що існував з 1908 по 1954 роки на місці сучасного ЦУМу. Наразі це найскладніша і найбільша моя модель, адже для її створення необхідно було опрацювати велику кількість старих фото та оригінальних креслень. Усі макети рівно у 100 разів менші від оригіналів. В серпні 2014-го модель Парафіяльного була виставлена на презентації в Тернопільському обласному художньому музеї, а згодом разом із попередніми роботами – в обласному краєзнавчому музеї. Із січня по червень 2015-го працював над макетом тернопільської катедри, котрий являє цю сакральну споруду в її теперішньому вигляді», – додав майстер.

Приблизно у цей період у житті Володимира відбулося дуже приємна подія – він познайомився із знаним на Львівщині паперовим майстром Петром Щомаком. Ця зустріч додала Володі сил і ентузіазму, він давно захоплювався однодумцем.

«Петро Щомак є автором більшості моделей архітектурної тематики.  Цим хобі пан Петро захоплюється вже 5 років. Раніше він навіть уявити собі не міг, що займатиметься подібними речами. Але коли вперше побачив, які чудеса можна творити зі звичайного паперу, відразу ж захопився цим незвичним хобі і почав виготовляти одну за одною моделі визначних пам’яток європейської та світової архітектури. Серед останніх його робіт – мініатюрні копії пам’яток архітектури Львова: Латинський катедральний собор, неоготична церква Св. Ольги та Єлизавети, Домініканський та Бернардинський костели, комплекс собору Св. Юра та ін. Нині завершує роботу над моделлю Львівського оперного театру», – продовжував Володимир.

Пан Петро запропонував Володі виставити свої роботи на фестивалі моделістів Lviv Scale Model Fest 2015, що відбувався у конференц-залі Львівського міжнародного аеропорту. На що тернополянин радо погодився.

«Згодом з доброї руки пана Петра мені запропонували взяти участь у проекті “Бронзовий макет центральної частини Тернополя початку 20 ст.”, де я в складі творчої групи під керівництвом відомого художника та скульптора Дмитра Мулярчука займався створенням макетів ключових історичних споруд міста. Відкриття цієї нової туристичної родзинки міста відбулося на Великдень 2016-го. Наприкінці минулого року я закінчив ще три макети: Надставної церкви, а також двох втрачених пам’яток – Старої синагоги (містилася на місці нинішньої недіючої котельні на вул. Паращука) та Єзуїтського костелу (тепер вже колишня швейна фабрика, що на вул. Опільського).

Останнім моїм проектом було виготовлення ще одного макета – Парафіяльного костелу спеціально для подальшого його відлиття у бронзі. Це технічно дуже складний та дороговартісний процес, тож наразі точно невідомо, коли вся робота буде завершена і тернополяни та гості міста отримають ще одну туристичну принаду. Відомо одне: макет розташують поруч із ЦУМом – місцем, де колись височів цей неоготичний красень».

Наприкінці розмови Володимир розповів, що недавно у місті Жидачів, що на Львівщині, відбулася фантастична виставка паперових робіт. Чимало доклався до неї і Петро Щомак. Запросив на це дійство і Володимира.

«У музеї мистецтва та історії Жидачівської землі (філія Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького) розміщена грандіозна виставка  паперових 3D-моделей пана Петра. В кожному з чотирьох залів музею на величезних столах-стендах виставлені сотні мініатюрних паперових шедеврів. Вся експозиція поділена на 4 тематичних частини, кожну з яких експонують в окремому залі: сакральні споруди – знамениті катедральні собори та церкви Європи, Львова; замки та палаци; автомобілі, танки та залізниця; авіація та кораблі.

А ще мушу додати, що великою мрією Петра Щомака є виставка і в Тернополі. Не для комерції, а  щоб популяризувати паперове моделювання, зокрема, серед дітей та молоді. Тож він щиро сподівається на небайдужість тернополян та сприяння влади в організації виставки, надання відповідного приміщення для експозиції такої кількості моделей. А подивитися буде на що!» – сказав на завершення Володимир Кріса.