Головна Новини Закривають чи реорганізовують? На Тернопільщині розгорівся скандал навколо районної лікарні

Закривають чи реорганізовують? На Тернопільщині розгорівся скандал навколо районної лікарні

Активісти та небайдужі жителі Золотопотіцької громади б’ють на сполох. За їхньою інформацією влада Бучацького району має намір закрити Золотопотіцьку лікарню, натомість пропонує хворим їхати за медичною допомогою до Чорткова, що за 55 кілометрів. Люди обурюються, бо так далеко не кожна старша людина чи породілля доїде.

З цього приводу ми звернулися за коментарем до головного лікарня медичного закладу Василя Понтуса. Невже лікарню закриють, а працівників “викинуть” на вулицю?

«Звісно ні! Про закриття лікарні ніколи й не йшлося. Мова йде про закриття Інфекційного відділення…

Поясню все спочатку. Наша лікарня обслуговує як жителів громади, так і району. Громада кошти виділила. А район повинен фінансувати дві районні лікарні: нашу і Бучацьку. Звісно, їм недоцільно утримувати аж дві лікарні. Цьогоріч замість 12 мільйонів, нам виділили 8. Не вистачає 2,250 млн. грн., щоб виплатити людям зарплати. Недавно медпрацівники отримали першу частину за вересень, невдовзі отримають решту і трішки за жовтень. А далі що робити? У нас ще з минулого року «висять» борги за газ.

Треба вирішувати ці проблеми. Тому й вирішили провести реорганізацію. У нашому районі є два інфекційних відділення: у нашій лікарні і Бучацькій. Коли у нас помер лікар-інфекціоніст, а на його місце не було нікого, я й заявив про закриття відділення. Тоді громада привела молодого інфекціоніста. Він працює і нині. Але чи доцільно утримувати таке велике відділення? До прикладу, сьогодні там лікується лише один(!) хворий. А обслуговує його 10(!) працівників. Рахуйте самі…

У нас є питання щодо доцільності і пологового відділення. Адже в рік у нас народжується приблизно 91 немовля, тобто десь семеро – на місяць. А цілодобового анестезіолога, котрий при пологах повинен бути – немає. У нас чимало лікарів пенсійного віку. А молодь до села їхати не хоче.

Тому я подав на розгляд сесії звернення про закриття Інфекційного відділення. Натомість плануємо відкрити там військовий хоспис. Таким чином збережемо робочі місця і зробимо добру справу – допомагатимемо нашим АТОвцям.

Повторюся, про закриття нашої лікарні не було й мови. Більше того, ми розвиваємось. Але для того, щоб лікарня функціонувала на повну, люди отримували зарплати, потрібно діяти», – заявив Василь Андрійович.

Також головний лікар додав, що начальник управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА в курсі їхніх проблем і він цілком підтримує рішення щодо реорганізації. Ми вирішили особисто запитати про це Володимира Богайчука.

«Я вперше чую нісенітницю про закриття Золотопотіцької лікарні.

Щодо закриття відділу… Якщо головний лікар вважає це доцільним, значить він робить усе вірно. Потрібно рухатись вперед, розвиватись. Я повністю підтримую вчинки Василя Андрійовича», – коротко прокоментував Володимир Богайчук.