Головна Новини Закон 13 січня дозволить віджати “Тернопільобленерго”

Закон 13 січня дозволить віджати “Тернопільобленерго”

amku-oshtrafoval-ternopoloblenergoЗакон по віджиму «Укрнафти» у Коломойського також стосується компаній з долями Юри Єнакіївського, Фірташа, Григоришина, зокрема “Тернопільобленерго”.

Проголосований у парламенті 13 січня законопроект про зменшення кворуму зборів акціонерних товариств з 60 до 50%+1 акцій стосується не тільки «Укрнафти», пише Андрій Самофалов у «Хабсі».

В «Укрнафті» держава через «Нафтогаз України» контролює 50%+1 акцію, тоді як афілійовані з «Приватом» компанії мають 42%. Однак через необхідний кворум 60% «приватні» фірми роками блокують збори акціонерів з невигідним групі Ігоря Коломойського порядком денним. Відтак нова норма у разі її повноцінного вступу в дію дозволить державі вплинути на процеси в «Укрнафті», якою керують менеджери «Привату».

За закон не голосувала більшість урядової фракції «Народний фронт» та групи «Економічний розвиток» Віталія Хомутинніка (перелік відказників). Відтак позитивне голосування 230 депутатів стало можливе за підтримки значної частини депутатів «Опозиційного блоку» і позафракційних.

«Чому опозиція підтримала пропрезидентський блок? Під дію закону потрапляє компанія «Нафтогазовидобування», половину якої позаторік придбав ДТЕК Ріната Ахметова. Тепер він зможе розпоряджатися спільним бізнесом без оглядки на другого акціонера – Миколи Рудьковського», – пояснює автор.

Hubs вибрав ще кілька підприємств, на які впливає рішення парламенту про зниження кворуму.

«Тернопільобленерго»

Державі належить 50,99% акцій енергокомпанії. Після вступу закону в силу воно отримає право самостійно проводити збори акціонерів без участі фірм Larva Investments і Bikontia Enterprises, що належать Ігорю Коломойському і Костянтину Григоришину.

НДІ атомного та енергетичного насособудування

Частка держави в сумському НДІ – 50%, у партнерів – російської групи «Гідромашсервіс» – 47,5%. Прийняття закону про кворум збільшує вагу держпакету в разі його приватизації. На покупку інституту може претендувати той же Костянтин Григоришин.

«Азовмаш»

Маріупольський концерн за час президентства Віктора Януковича практично повністю пішов з-під державного впливу. За рахунок додаткових емісій контрольні пакети акцій підприємств концерну сконцентрувала компанія «Azovmashinvest Holding».

Її власники – екс-нардеп Юрій Іванющенко і спадкоємці покійного екс-директора заводу Олександра Савчука. У материнській структурі концерну ФДМУ раніше належить 50% + 1 акція.

«Кіровоградгаз»

Державі належить 51% акцій «Кіровоградгазу». Компанії «Фінлекс-інвест», яку прийнято вважати дружньої Дмитру Фірташу, – 27% акцій.

Машинобудівне об’єднання «Оріон»

Одеське підприємство вже давно нічого не випускає, а лише здає в оренду пусті цехи. Державі в ньому належить 50% акцій, міноритарію – компанії «Бюро інвестиційних технологій» Михайла Євсєєва – 22%. Цінність заводу в його території – 20 га в межах міста. «Оріон» готують до приватизації, розповідав влітку його директор Володимир Барабанов.

Джерело: Наші гроші