Головна Новини Завтра у Чорткові готуватимуть найбільшу піцу України

Завтра у Чорткові готуватимуть найбільшу піцу України

Як повідомили журналістів Чортків.ОНлайн, завтра, у суботу, 15 червня, вперше  на Тернопільщині відбудеться фестиваль піци.

Заявлено також встановлення рекорду України з випікання найбільшої у діаметрі піци. Готуватиме її чортківчанин Віталій Колошиць, який під час цьогорічного чемпіонату ввійшов у сотню найкращих піцайоло світу, а також його колеги по кухні.

На фестивалі ми запросили представників національної збірної України по флайрінгу. Також чемпіонів України із піца-акробатики будуть робити одяг із тіста.

Організатори розповіли, що дивуватимуть не лише рекордом, та смаком, а й зірковими гостями.

Початок о 13.00 в суботу, 15 червня, на центральній площі Чорткова. Вхід – вільний. 
– Це буде піца «Маргарита», – розповідає ініціатор рекорду Віталій Колошиць. – Аби її спекти, нам необхідно буде 130-140 кілограмів тіста, 60-80 кілограмів моцарели, 40 літрів помідорової сальси, 4 кілограми базиліку і 5 літрів оливкової олії. Плануємо, що діаметр піци буде 8 метрів.

– Піца – не автентична українська страва, – зазначає кухар, – Але серед українців є дуже багато її шанувальників, тому треба розвивати культуру її споживання.

Учасники фестивалю зможуть позмагатися на швидкість поїдання піци, побачити номери шоу піца-акробатики від піцайол із збірної України.

Довідково: флайрінг- скоріш за все мається на уваазі Флейринг (англ.: талант, стиль) – артистичне приготування змішаних напоїв, під час якого бармен перевертає, обертає, підкидає і ловить пляшки, шейкер, лід та інші барні приналежності.
Кожен бармен, який бере в одну руку більше двох пляшок, використовує елементи флейринга. Обов’язковий компонент цієї дисципліни – максимально точне наливання напою без використання мірного посуду. Проливання напоїв під час виконання трюків має бути зведено до мінімуму , а в ідеалі – відсутнім.
Головна мета флейринга – виготовити коктейль максимально точно, ефектно і ефективно. При цьому бармен не повинен забувати про якість напою. Основні технічні елементи флейринга – зворотні захвати, прості кидки, кидки через голову, перебори, баланси, жонглювання і безліч інших трюків і їх поєднань.
Флейринг існує вже більше 150 років. Його винахідник Джеррі Томас на прізвисько “Професор” – легендарний бармен, який  важається батьком американської міксологіі. Вперше він став показувати артистичне приготування коктейлів у середині XIX століття. Джеррі готував свій знаменитий коктейль «Блакитна Блейзер», підпалюючи шотландський віскі і переливаючи його з келиха в келих довгою вогненної струменем, що вкрай вражало глядачів.

Рекорди приготування піци

На Всесвітній виставці «Експо-2015» зібралися побити попередній рекорд найдовшої піци, 80 кращих майстрів Мілана працювали 18 годин: взяли 2 тони томатного соусу з добірних помідорів, більше 1,5 тонн сиру моцарелла, оливкову олію, приготували найкраще тісто для піци, і спекли все це в п’яти спеціально модернізованих печах. Найдовша піца в світі помістилася на 800 столах, поставлених в ряд вздовж імпровізованої сільської вулиці на виставці «Експо-2015».

Вийшло 5 тонн ароматної піци «Маргарита». Італійське «диво» виміряли, розрізали на 35 тисяч шматків і більшу частину віднесли в міланський центр для іммігрантів. Все, що залишилося, змогли скуштувати всі охочі відвідувачі «Експо-2015». Ціна задоволення склала 200 тисяч євро за витрачені продукти.

Попередній рекордсмен був довжиною 1141,5 метра, а зроблений цей шедевр в Іспанії. І ось нарешті-то італійці змогли обійти іспанців. 1595,45 метра справжньої італійської піци «Маргарита» приготовлено на її батьківщині! Суддя Лоренцо Вентри обіцяв, що ця піца в Книгу рекордів Гіннеса потрапить неодмінно.