Головна Новини Завдяки котельням на альтернативному паливі тернополяни почали отримуванти цілодобову гарячу воду

Завдяки котельням на альтернативному паливі тернополяни почали отримуванти цілодобову гарячу воду

У Тернополі вже працюють сім котелень на альтернативних видах палива, які вже дали позитивний ефект для міста та тернополян.
Конкретні приклади
Завдяки виробленню тепла з інших джерел енергії вигоду зможуть отримати самі споживачі, тобто це зменшення ціни, а також окремі мікрорайони міста матимуть цілодобову подачу гарячої води, а не за графіком, як це є зараз.
В окремих будинках, а саме в тих, які обслуговує котельня, що знаходиться на вулиці Лесі Українки, 4, гаряча вода від 13 квітня подається цілодобово. Тобто мешканці будинків, які обслуговує котельня, вже нині відчувають переваги від того, що котельня працює на альтернативному паливі, пише Місто
Адреси будинків:
Про значну економію від переходу на «альтернативу» розповів міський голова Тернополя Сергій Надал.
«Цілодобове подання гарячої води в неопалювальний період – дуже витратнй вид послуг. Фактично витрачається той же ресурс, що й при подачі теплоносія, і при цьому з квітня до жовтня тернополяни за опалення, звісно, не платять. А завдяки економії від роботи на «альтернативі» маємо змогу подавати гарячу воду поки що мешканцям Східного масиву цілодобово. Якщо ж котельні на альтернативних видах палива почнуть працювати в інших мікрорайонах міста, то вартість гарячої води значно знизиться, і це дасть нам змогу надавати цю послугу цілодобово в усьому місті», – підкреслив Сергій Надал.
Реальна економія на тарифах
Сьогодні в державі також відбуваються позитивні зміни, які дозволяють органам місцевого самоврядування встановлювати тарифи теплопостачання для населення.
Верховна Рада ухвалила закон щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел. Законопроект розв’язує руки місцевим радам у питаннях самостійного встановлення тарифів на тепло, виготовлене на альтернативному пальному.
Він передбачає, що тарифи на теплову енергію, яка виробляється з альтернативних джерел і використовується для потреб населення та бюджетних організацій, на 10% нижчі, ніж тарифи на теплову енергію, вироблену з використанням газу. Тобто закон гарантує, що місцеві громади будуть точно економити 10 %.
Разом з тим експерти стверджують, що можлива економія навіть на рівні 30 %!
Столичні експерти вражені тернопільськими котельнями на «альтернативі»
Нещодавно директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрій Шафаренко разом з іншими експертами відвідали котельні на альтернативних видах палива, які запрацювали у Тернополі. Столичні експерти ознайомилися з програмою енергоефективності та енергозбереження Тернополя, у яку включено автоматизовані індивідуальні теплові пункти у садочках та школах міста, програму термомодернізації житлового фонду, тощо.
Зі слів директора Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності, у рік Україна закуповує імпортного газу на суму більше 3 млрд. доларів, тому діяльність Тернополя у плані енергоефективності є дуже важливою.
Нагадаємо, що з 2010 року ми працюємо над реалізацією проекту котелень на альтернативному пальному. Наше місто випереджало навіть законодавчу базу. Зокрема місто взяло курс на комплекс із забезпечення 100% обліку споживання теплової енергії будівлями. Запущено програму термомодернізації будинків. Тернопіль приєднався до Плану дій зі сталого енергетичного розвитку, що передбачає зменшення споживання енергоносіїв на 20% до 2020 року. Був розроблений проект «Модернізації теплогенеруючих потужностей котелень для використання альтернативних видів палива», який успішно пройшов громадські слухання. Тернопіль також збудував власний завод, який постачає котельні альтернативним пальним.
Тарас Вишневський