Головна Новини Журнал “Фокус” назвав Тернопільщину одним із найчистіших регіонів України

Журнал “Фокус” назвав Тернопільщину одним із найчистіших регіонів України

Відомий журнал «Фокус» опублікував результати «екологічного» рейтингу українських областей. До ТОП-5 потрапила і Тернопільщина.

Першим в цьому рейтингу, а отже найбільш екологічно чистим регіоном України визнали Чернівецьку область. За нею йдуть Івано-Франківська, Рівненська, Тернопільська, Закарпатська, Волинська області, пишуть Тернополяни.

— Щодо Буковини, то тут немає таких великих промислових комплексів, як на сході країни, і в числі головних забруднювачів навколишнього середовища є лише кілька підприємств: чернівецький водоканал, місцевий комбінат, цегельний і бетонний заводи, – повідомляє «Фокус».

Тож, із загальним балом 53,5 Чернівецька область очолює рейтинг. Що цікаво, викиди забруднюючих речовин тут складають лише 0.4 т/кв. км, а очікувана тривалість життя для обох статей – 73,3 роки.

На Тернопіллі ж викиди забруднюючих речовин Жв атмосферу в 2017 р становили  0,8 т / кв. км. Очікувана тривалість життя для обох статей при народженні в 2016 р – 73,7 року. Екологічний “бич” Тернопільської області – промислові та побутові відходи. У списку українських підприємств, які в 2017 році створили максимальну кількість відходів, Мінприроди називає цукровий завод “Радехівський цукор”, який згенерував 1,6 млн тонн сміття.

Як зазначає видання, активісти ГО “Протідія Корупції та моніторинг екології” Скеля “відзначають, що в області поширена практика, коли підприємства зливають рідкі відходи в ліси і в річки. Вносять свою лепту і приватники-асенізатори, які відкачують вигрібні ями в невеликих містечках і селах. Небезпеку становить і Малашовская звалище під Тернополем. Вона функціонує з 1977 року, в деяких місцях висота завалів сягає 45 м. Незважаючи на заборону екологів та санітарних служб, сміття сюди все ще звозять, при цьому звалище повільно отруює грунт, а також повітря, так як на ній виникають пожежі. На початку січня 2019 року міськрада Тернополя змінив правила поводження з відходами. Тепер городяни зобов’язані їх сортувати, а ЖЕКи повинні встановити контейнери для їх роздільного зберігання.

А от внизу рейтингу опинились Донецька і Дніпропетровська області. На Донеччині викиди становлять 29,6 т на кв. км, що в 74 рази більше, ніж у Чернівецькій. А в Дніпропетровській області очікувана тривалість життя для обох статей – 70,2 роки, що на 3 роки менше, ніж у найчистішому регіоні України.

Детальніше про рейтинг читайте ТУТ.