Століттями для українців Різдво – головне свято в році, коли у храмі й за столом збирається вся родина. Проте, щороку, витрати на нього зростають.
Щоб підрахувати вартість святкового столу, журналісти перевірили ціни на центральному ринку і в супермаркеті «Сільпо». Почнімо з куті. На базарі один літр пшениці коштує 20 грн, склянка маку – 30 грн. Мед – від 100 грн за літр, але для куті треба приблизно 100 грамів. Родзинки – 75 грн за кілограм. У супермаркеті найвигідніше купити готовий набір для куті, де є всі інгредієнти. Коштує він 65-70 грн, але куті з нього вистачить на невелику сім’ю, тож тим, хто чекає у гості велику родину, доведеться купувати кілька упаковок.
Сухофрукти для узвару доведеться брати на базарі, вони коштують 15 грн за літр. Також на ринку варто придбати квашену капусту для вареників чи тушіння – 35 грн за кілограм. За квасолю треба віддати 25 грн за літр. 100 грам сушених грибів коштує приблизно 100 грн., – пише report.if.ua
Рибу дешевше брати на базарі або потрапити на акцію в супермаркеті. Оселедець – від 65 до 90 грн за кілограм на ринку і 70 грн у магазині. За копчену рибу доведеться заплатити близько 130 грн за кілограм на базарі й близько 150 грн у супермаркеті. А от морожена в супермаркеті коштує 70 грн, на ринку – 75-90 грн. Жива риба дешевша. У супермаркеті можна купити окуня по 80 грн за 1 кг (форель – по 200). На базарі продають карася по 45 грн за кілограм.
Овочі дешевше купувати в магазині, хоч там менший вибір. Свіжу капусту можна купити по 14 грн за кілограм на базарі, по 10 – у супермаркеті. Буряк і моркву на ринку продають по 15 грн за 1 кг, у магазині – 11 грн. Картоплю для вареників можна придбати по 9 чи 10 грн за кілограм на базарі чи у магазині відповідно.
Ціни на крупи однакові на ринку й у супермаркеті. Борошно для вареників та вушок коштує 10 грн за кілограм, горох для січеників – 12 грн, гречка на вагу – 13 грн.
Яблука для начинки у вареники коштують і там, і там однаково: по 8-10 грн за кілограм. Півлітрова банка варення – від 12 до 40 грн.
Олія в пляшках заводського розливу продається в середньому по майже 30 грн за літр. Але на базарі можна купити домашню нерафіновану по 40 грн.
Таким чином, Свята вечеря з куті, узвару, двох видів вареників, борщу з вушками, пісних голубців, пампушків, смаженої та копченої риби, маринованого оселедця, тушкованої капусти і грибної підливи обійдеться приблизно у 600-700 грн для невеликої сім’ї, якщо купувати всього потрохи.
Що ж стосується Різдва, там святковий стіл залежатиме від страв, які придумає господиня. М’ясні страви у передсвятковий період дешевші на базарі. Ратиці, на яких варять холодець, обійдуться у 50 або 40 грн за кілограм у магазині чи на базарі.
М’ясо коштує від 80 (на ринку) до 145 грн (у магазині), залежно від виду. За ковбасу треба віддати 140-180 грн за кілограм на ринку і 160-190 грн – у супермаркеті. Шинка коштує по 160-220 грн на базарі та 190-240 грн у магазині.
Таким чином виходить 800 грн лише за м’ясні вироби. До цього додати ще продукти до салатів, зокрема твердий сир і овочі, солодке, а також напої, вийде більше тисячі лише для однієї сім’ї. А якщо чекаєте гостей – готуйтеся на більше.