Головна Новини Жителі Тернопілля продовжують потрапляти до торговців людьми

Жителі Тернопілля продовжують потрапляти до торговців людьми

Торгівля людьми – один із найприбутковіших бізнесів після торгівлі наркотиками і зброєю. Від неї потерпають тисячі людей у різних країнах. Потрапляють у трудове або сексуальне рабство і українці. З 2011 року у нашій державі діє закон з протидії торгівлі людьми, прийнято ряд підзаконних актів, прийнято державну соціальну програму протидії торгівлі людьми. А останні два роки в Тернопільській області за підтримки організації міжнародного розвитку США реалізовувався проект з протидії торгівлі людьми. Основна його мета – це захист прав людини і відновлення прав осіб, які постраждали від торгівлі людьми.

«Упродовж 2012-2016 років 14 осіб з Тернопільської області отримали статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми, – розповіла Марина Пасєчник, координатор програм «ТМЖК «Відродження нації». – Вони отримали повний пакет допомоги, як від держави, так і від громадських організацій. А з початку цього року 9 осіб подали заяви до Міністерства соціальної політики України на встановлення такого статусу. Маємо також інформацію про те, що на території області мешкають цивільні особи, які перебували у полоні ДНР або ЛНР. Вони будуть також включені у нашу програму тому, що вони були залучені до примусової праці. Це жахливі моменти, але ми повинні говорити людям про те, що коли вони потрапляли у таку ситуацію, то можуть звернутися і до державних структур і в громадську організацію і отримати необхідну допомогу: фінансову, юридичну, медичну, психологічну.».

Потрапити у неприємну ситуацію може будь-хто, хто виїхати на роботу закордон. Зазвичай, людям пропонують нормальні умови праці і високу заробітну плату та на місці все виявляється не так. Причому, пропонувати виїхати на заробітки можуть не тільки через оголошення на стовпах, дошках оголошень, в інтернеті, а й знайомі, друзі, однокласники, навіть, рідні. Цього року тернопільські правоохоронці виявили вже 9 фактів торгівлі людьми.

«За шість місяців цього року нами було задокументовано 9 фактів торгівлі людьми, – повідомив Олександр Буняк, начальник відділу боротьби із злочинами, пов’язаними із торгівлею людьми ГУ Національної поліції у Тернопільській області. – Чотири – це трудова експлуатація, коли наших мешканців відправляли в Російську Федерацію, де вони працювали близько 16 годин, жили в жахливих умовах, замість душу була дощова вода, з них знущалися. Цю справу 29 червня ми направили до Тернопільського міськрайонного суду. Також нами було задокументовано 2 факти сексуальної експлуатації. Жителька Чернігівської області вербувала наших дівчат до виїзду у Польщу, де останні мали надавати сексуальні послуги. Також приблизно 10 днів тому ми задокументували ще один факт сексуальної експлуатації: житель нашої області завербував дві молоді дівчини. Одна студентка і друга жінка, яка виховує важкохвору дитину. Розповів їм, що мають їхати на роботу в польський готель – прибирати. Допоміг виготовити документи, робочі візи. Його затримали на пункті пропуску «Шегиня» в порядку статті 208.».

При виїзді закордон фахівці радять обов’язково проконсультуватися чи існує фірма, яка пропонує роботу, чи не фіктивна вона, які документи необхідні для виїзду тощо. Зробити це можна за номером Всеукраїнської гарячої лінії з протидії торгівлі людьми і консультування мігрантів 527 та за номером громадської організації «Відродження нації» у Тернополі 52-39-52. Звернутися за допомогою за цими номерами можуть також люди, які постраждали від торгівлі людьми. Уся допомога, яка надається людям, є конфіденційною та анонімною.