Головна Новини Житель Тернопільщини створив під землею квітковий рай

Житель Тернопільщини створив під землею квітковий рай

На календарі – зима, а в теплиці Степана Андреїва з Трибухівців колишнього Бучацького району повноправно володарює весна. Тут на повну силу квітне стрептокарпус. Одна за одною починає тішити око королівська пеларгонія. Ще місяць-півтора і теплиця просто вибухне багатим різнобарв’ям квітів. Усю цю красу трибухівський господар вирощує під землею, пише Сільський господар.

ТЕПЛО НАВІТЬ У МОРОЗИ

Свою теплицю Степан Андреїв спорудив два роки тому. На перший погляд, нічого особливого. Однак якщо підійти до неї ближче, то можна побачити, що ця конструкція заглиблена у землю на півтора метра. Тобто, рослини ростуть набагато нижче від верхнього шару ґрунту.

– Таке заглиблення дозволяє економити на опаленні, – пояснює трибухівський господар. – Навіть у великі морози тут все одно зберігається плюсова температура. Коли на вулиці дуже сонячно, то в теплиці стовпчик термометра піднімається вище двадцяти градусів. За похмурої погоди вночі температура сягає вісім-десять, а вдень – до п’ятнадцяти градусів. Тепловий комфорт також забезпечують фундамент, який вимуруваний із термоблоків, та вдале розташування споруди: зі східної сторони стоїть будинок, а з півночі і центру її оточує ліс. Крім того, вона підключена до системи опалення житлового будинку, а над поверхнею землі у два шари вкрита плівкою. Висота тепличної конструкції складає шість метрів, а довжина – тридцять п’ять.

ВИСОКА ВОЛОГІСТЬ – НЕ ДЛЯ ОВОЧІВ

Будував господар теплицю з перспективою круглорічно вирощувати в ній овочі. Позаминулої зими зібрав перший урожай помідорів, редиски та огірків. Утім він не був таким багатим, як хотілося.

– З’ясувалося, що умови в теплиці несприятливі для овочів, – розповідає господар. – Висока, майже стовідсоткова вологість призвела до того, що рослини почали хворіти. Тому від цього задуму довелося відмовитися. Натомість таке вологе повітря підійшло для квітів. На початках я їх оселив на другому ярусі теплиці. Це були пеларгонія, колеус та дипладенія. Досвід показав, що в таких умовах рослинам було дуже комфортно. Тож я вирішив зайнятися квітникарством.

СОРТИ – НА БУДЬ-ЯКИЙ СМАК

Нині у квітковому підземеллі Степана Андреїва – більш як двісті п’ятдесят сортів рослин, які вишикувалися рядочками у горщиках. Переважно це багаторічні квіти. Вирощує їх чоловік із розсади, яку купляє у вітчизняних та зарубіжних селекціонерів. Є тут квіти вуличні і кімнатні. Останніх – найбільше. Серед них п’ятдесят сортів стептокарпосу. Квітнуть вони цілий рік. Саме зараз починають розцвітати сорок сортів кімнатної королівської пеларгонії. А вже навесні тішитимуть своєю красою вуличні квіти: ампельні пеларгонії, петунії, сульфінії, традесканція. Їх господар вирощує у теплиці. А ось горщики з кімнатними рослинами тримає у будинку.

– Справа в тім, що взимку ці квіти потребують більшої температури, ніж у теплиці, – не менше двадцяти градусів, – каже Степан Іллярійович. – Тож аби вони не померзли, я облаштував у будинку розсадник. Своїм зеленим підопічним створив усі необхідні умови: подбав про температурний режим, обладнав теплицю системою крапельного поливу. Також постійно контролюю вологість у приміщенні, взимку ретельно слідкую за тривалістю світлового дня.

«НЕ УЯВЛЯЮ СЕБЕ В ІНШІЙ РОЛІ»

У колекції трибухівського квітникаря є і хризантеми. Вони ростуть на городі, а восени, ближче до морозів, господар переселяє їх у теплицю. В перспективі Степан Андреїв планує збудувати ще одну теплицю-термос, де вирощуватиме квіти на зріз.

– Якби колись мені сказали, що я буду квітникарем, ніколи б у це не повірив, – усміхаючись каже чоловік. – Ця справа настільки захопила мене, що я навіть не уявляю себе в іншій ролі. За два роки я набив чимало гуль. Було багато розчарувань, але я ніколи не дозволяв собі опускати руки. Навпаки, кожна невдача мене загартовувала і спонукала йти далі. Тепер, коли дивлюся на цю красу, розумію, що всі мої старання не марні. Квіти не тільки дарують весну, а й надихають на нові звершення.

Марія БЕЗКОРОВАЙНА