Головна Новини Житель Тернопільщини вже третю зиму обходиться без газу

Житель Тернопільщини вже третю зиму обходиться без газу

Владу Боярському з Шумська на Тернопільщині вже третій рік не потрібен природній газ для опалення свого будинку, якщо можна використати повітря.

Шумчанин власноруч змайстрував замкнуту систему, по якій, завдяки трохи потужнішому вентилятору, ніж той, що використовують у витяжці, «бігає» по колу кімнатне повітря. Головна «фішка» – повітряний колектор, який Влад поставив на найбільш сонячній стороні покрівлі свого будинку.

Як розповідає раціоналізатор, на початках він мав задум запустити два нагрівачі повітря, але, відчувши на практиці дію одного – 2 метри на 1, відмовився від цієї ідеї. Головне, щоб корпус його був міцним. Всередині має міститися профільний лист металу, або будь-що, що має хороші властивості теплопровідності. Його обов’язково потрібно обробити спеціальною фарбою – чорною, матовою. У жодному випадку не варто використовувати глянцеву – така поверхня набагато слабше нагрівається. Зверху колектор повинен бути закритий склом. Ось, в основному, і вся схема повітронагрівача.

– Наведу наочні приклади з власної практики: грудень минулого року – 14 градусів морозу на вулиці, а датчик нагрітого в колекторі повітря, яке потрапляло в кімнату, показував 33 градуси тепла, а в листопаді нинішнього взагалі 50 вище нуля, при тому, що на вулиці температура була десь приблизно -10 С, – ділиться досвідом Влад Боярський. – У середньому нагріте повітря за півгодини підганяє температуру в кімнатах до 20 градусів. Для мене це найбільш комфортно. Це допоміжний спосіб опалення. А базовим є електричні батареї «ТермоПлаза», потужністю 200 та 350 Вт. Більш потужна в мене працює в середньому 12 годин на добу – таймер періодично її вмикає-вимикає. Минулої зими у місяць платив в межах 900 гривень за електроенергію – включаючи бойлер, пральку, холодильники тощо. Прикидав, що газом було б, орієнтовно, в 4 рази більше.