Головна Новини Епідемія фінансових пірамід не аби як зачепила Тернопіль

Епідемія фінансових пірамід не аби як зачепила Тернопіль

Коли економіка країни знаходиться у кризі частина людей виїжджає на заробітки інші ж, шукають легких грошей в своїй країні. Нещодавно тернополян вразила історія із шахраями які умудрилися обдурити близько 500 людей і виманити 27 мільйонів гривень у головно мешканців Тернопільщини. На зміну “МММ” прийшли ніб то нібито закордонні піраміди Evart Network та Evo Binary.

Фінансові піраміди діють у всіх країнах за одними принципами. Часом шахраї навіть не приховують, що є пірамідою, і нахабно використовують найбільш приземлені бажання людей: жити заможно, отримувати гроші, нічого не роблячи, мати квартиру, машину і т.і. Піраміди створюються і “діячами” всередині країни, і ззовні – коли творці перебувають за кордоном, а свій “продукт” намагаються продати і без того зубожілим українцям.

Все частіше фінансові піраміди прикидаються зарубіжними фондами або компаніями, які прийшли з метою допомогти українцям, дати їм інвестиції. Хоча в результаті відбувається навпаки: гроші вивозяться з країни. Наприклад, “Едельвейс 5”позиціонує себе компанією з Німеччини, хоча фактично не має юридичної особи в Німеччині, як і в Україні.

Edelweiss 5 – не єдиний псевдо-фонд. Сумнозвісна компанія Helix теж прикривалася компанією в Великобританії, яка нібито інвестує кошти в українську економіку і створює робочі місця. Її глава Дмитро Нагута зараз перебуває під слідством в рамках порушеної кримінальної справи про шахрайство з числом заявників претензій понад 400 осіб.

Піраміда Evart Network, що відокремилася від Helix, не має ані продукту, ані товару – але сміливо обіцяє не тільки понад 100% річного прибутку, а й всілякі премії та бонуси так званим “лідерам індустрії” – людям, які не гребують в будь-який спосіб затягнути в лапи аферистів своїх знайомих з метою отримання додаткової вигоди.

На території Західної України набирає популярність фінансова піраміда Evo Binary з корінням із Португалії, яка залучає інвестиції під 200% річних і обґрунтовує це якимось секретним ПЗ для торгівлі на ринку Форекс. При цьому всі перераховані компанії не мають ліцензії на подібну діяльність, офіційної штаб-квартири, аудитів та реальних активів, на які можна сподіватися в разі банкрутства компаній. Статутні фонди фінансових пірамід зазвичай не вище 1 тис доларів.

Основні ознаки фінансових пірамід давно відомі: нелегальність, завищена прибутковість, обман, вигадана діяльність, премії і бонуси членам за залучення інших членів спільноти, нематематичні моделі отримання прибутку, скритність, сектантство за своєю суттю.

Дуже скоро Evart Network та Evo Binary спіткає доля МММ і Helix. Відомо, що у них вже є фінансові проблеми. Evo Binary практично позбулася всіх фінансових інструментів для прийому і виплат грошей своїм інвесторам. Подібні проблеми були і у компаніїKairos Technologies перед її закриттям на території України.

За даними ГО Активних інвесторів “Профіт”, в Україні на даний момент діють більше 7 великих фінансових пірамід, понад 60 дрібних і середніх фінансових пірамід. Число “лідерів”, які втягують людей в ці структури, обчислюється тисячами. Кількість коштів, які щорічно вимиваються з бюджету України і кишень населення, – це сотні мільйонів доларів.

Законодавство України, як і правоохоронні органи, не помічає дану проблему. Немає ні профілактики таких злочинів, ні допомоги вкладникам вже закритих фінансових пірамід.

Зараз всі спостерігають за процесом над Дмитром Нагутою, але забувають, що таких підприємств-пірамід і таких засновників – безліч. Практично в кожному населеному пункті України є такі організації. До того, як закриються афери на кшталт Evart Network та Evo Binary, жителі України втратять ще десятки мільйонів доларів.