Головна Новини Епідемія кору не стихає

Епідемія кору не стихає

Ситуація із захворюваністю на кір в Тернопільській області залишається складною. З початку цього року епідеміологи зареєстрували вже п’ять спалахів кору, тобто три і більше випадки захворювання,пов’язаних між собою. За січень і половину лютого захворіло вже 210 осіб. Епідемічний підйом захворюваності на кір розпочався ще у червні минулого року, коли у Бучачі, в дитячому садочку, захворіло більше двадцяти осіб. За півроку на території області зареєстрували 10 спалахів кору у різних районах в тому числі і Тернополі. І на кір минулого року захворіло майже 300 людей, в основному діти. Про це повідомили епідеміологи ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» під час прес-клубу.
«З початку року вже зареєстровано 5 спалахів кору в області, – розповіла Світлана Маціпура, лікар-епідеміолог ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». – Залишаються діючими спалахи у трьох районах: Теребовлянському, Підгаєцькому та Борщівському. У кожному спалаху є по 5-6 випадків захворювань. Прогнозуємо, що і далі будуть реєструватися випадки кору, але наскільки багато важко сказати. Цього року у Тернополі спалаху немає. Якщо минулого року було більше дітей хворих, то цього року маємо 45% дорослих хворих і 55% – дітей. Тобто, можемо говорити, що це вже не тільки дитяче захворювання».

Лікарі наголошують, що кір небезпечний різними ускладненнями, які можуть стати причиною смерті. А початок хвороби дуже схожий на гостру респіраторну вірусну інфекцію. Перші чотири дні, як розповіла Ольга Дивоняк, головний позаштатний спеціаліст – дитячий інфекціоніст управління охорони здоров’я ТОДА, супроводжується високою температурою тіла, нежиттю, кашлем, кон’юктивітом. З 4-5 доби, на фоні високої температури, з’являється висипання. Спочатку за вухами, на обличчі, на переніссі, і в першу добу воно покриває обличчя, шию, верхню частину тулуба. У наступні три доби висипання поступово опускають донизу. Висипання схильні до злиття: в той час, коли на нижній частині тулуба тільки появляться висипання, на обличчі вони вже злиються між собою. Кір небезпечний для дітей тим, що може давати ускладнення: пневмонію, енцефаліт, найчастіше буває отит, також бронхіт, обструктивний бронхіт. Тому хворі діти мають перебувати під наглядом лікаря. Якщо хвороба проходить легко або стан дитини середньо-тяжкий, то тоді вона може залишатися вдома. Якщо ж є проблеми з коригуванням температури або проявами дихальної недостатності, такі діти потребують госпіталізації.

«За 2017 рік у відділенні від кору проліковано 67 дітей, за січень – 17, станом на 12 лютого – 5 дітей, – додала Ольга Дивоняк, завідувач інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої клінічної лікарні. – Зараз в інфекційному відділенні перебуває троє дітей з кором. Одна дитина була в реанімації, але її вже перевели в інфекційне. Вона має фонове захворювання, дитячий церебральний параліч, і кір ускладнився пневмонією, тому дитина перебувала в реанімації. Зараз здоров’ю дитини загрози немає, і її перевели в інфекційне відділення».

Лікарі також зазначають, що навіть під час епідемії дітям можна робити щеплення проти кору. І за два тижні у них сформується імунітет до захворювання. Щоправда, Марія Павельєва, завідувач відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України», повідомила, що станом на 9 лютого залишилось тільки тисяча доз вакцини, що є дуже мало.