Головна Новини Епідеміолог Олег Голінатий: «Перебуваємо в фазі пандемії, коли можемо вільніше дихнути, але…»

Епідеміолог Олег Голінатий: «Перебуваємо в фазі пандемії, коли можемо вільніше дихнути, але…»

Слава Богу, цифри вже не зашкалюють, у щоденних зведеннях лабцентрів щодо нових випадків захворювання на COVID-19, зокрема по укрупненому Чортківському району, все частіше переважають нулі. Тож традиційно звертаємось за коментарем до завідувача епідеміологічного відділення Чортківського міськміжрайонного відділу ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України» Олега Голінатого, пише Чортків Сіті

– Реальна картина така, що захворюваність пішла на спад, – одразу констатує мій співрозмовник. – І не тільки в нас, а й по Україні, – додає. – Недаремно введено «зелену» зону по всій державі. Декілька днів підряд у нас не реєструється взагалі жодного випадку. «Зелена» зона передбачає дуже незначні карантинні обмеження. Стаціонари в лікувальних закладах заповнені менш ніж наполовину, один відділ для лікування хворих на «ковід» взагалі закритий. Так що ситуація нарешті стабілізувалася.

– Та чи надовго?

– Прогнози робити важко. Напевно, в найближчий місяць, може, й трохи довше, спостерігатиметься ось така ситуація, коли кількість захворювань мінімізуватиметься. Чи піде вона догори знову, невідомо. Триває вакцинація, багато хто вже перехворів на коронавірусну інфекцію. Так що сподіватимемось, що якщо й виникне якась нова хвиля, то вона не буде настільки потужною, як ця остання.

– А все-таки, чи не може нинішня ситуація послаблення «ковідної» загрози виявитися всього-навсього спричиненою сезонним затишшям – і не більше? Бо ж минулого року теж спостерігалося зниження темпів захворюваності влітку, а потім пішов ріст.

– Справді, було таке затишшя. Це – цілком слушне зауваження. Що ми не говорили б, та коронавірусна хвороба належить до гострих респіраторних інфекцій. А влітку вони завжди перебувають на мінімальному рівні: будь-які, в тому числі й коронавірус, затихають. Адже погода не сприяє їх поширенню – і тепло, й сонячні дні, хоча таких тепер не дуже-то й багато. Але однозначно, що цей фактор дуже важливий. Проте найважливіший – це те, що умови для поширення цього збудника значно утруднились. Тобто, дуже багато людей вже мають проти нього імунітет.

– І що в даному випадку це означає?

– А те й означає, що популяція сприйнятливих людей зменшилась. І ймовірність зараження впала однозначно. Більшість факторів сприяє тому, що захворюваність пішла на спад. Літо, тепло – це раз. Відсутність скупченості людей, в тому числі дітей, як було в період навчального року, період відпусток – це два. І добре, що це послаблення збіглося з часом відпусток – отже, можна кудись поїхати, відпочити. Все ж таки це – благоприємний період в перебігу «ковідної» пандемії.

– Олеже Михайловичу, можете спроєктувати, на скільки відсотків вакцинація може забезпечити ймовірність не виникнення наступної хвилі?

– Все залежить від того, який відсоток щеплень буде проведено серед населення. Чим він вищий, тим шанс поширення вірусу та ймовірність виникнення нової хвилі епідемії будуть нижчими. Нам потрібен високий відсоток. Та поки що він не є високим. І нас це не тішить. Але й уряд, і всі наші можновладці запевняють, що справи покращаться, що буде набагато більше доставлено доз вакцини, ніж цього року. Поки що, повторюся, рівень залишає бажати кращого. Та, якщо матимемо високий рівень вакцинації, а тим більше, вже велика кількість людей перехворіла, то разом це створить те, чого найбільше хочемо досягти, – колективний імунітет. Тоді, якщо й траплятимуться випадки захворюваності на COVID-19, то вони будуть поодинокі. Тобто, не спостерігатиметься масовості. Не висітиме загроза померти над людьми, які мають різні проблеми зі здоров’ям. І захворюваність, і летальність – знизяться. Стверджувати, що ми вже побороли цю інфекцію, було б явним перебільшенням. Але, якщо навіть і матимемо якесь поширення «ковіду» після літніх місяців, те, що перебуваємо в такій фазі пандемії, коли людство може вільніше дихнути, це – факт. Хіба що є непередбачувані варіанти.

– Які? Можна детальніше?

– Варіанти, наприклад, виникнення якихось штамів, абсолютно нових порівняно з тими, що вже циркулюють. Або будуть якісь агресивніші штами виникати. Тут багато є нюансів. Однозначно сказати, що от: перемогли інфекцію! – ми не можемо. Так стверджувати – ні. Але навіть отаке «вікно» відпочинку від цієї пандемії, вважаю, – дуже велике і моральне, й фізіологічне задоволення для всього населення як нашої країни, так само й інших. Тобто, позитивно впливатиме на покращення морального мікроклімату. Жвавіше працюватиме економіка, функціонуватиме бізнес, буде більше зустрічей, за якими всі скучили. Тобто, позитиву в цьому багато – навіть в такій невеличкій перерві на місяць-два.

– Отже, все ж лише перерва – й не більше?

– Вірю, що надалі рівнів захворюваності, як були, ми більше не спостерігатимемо. Хоча абсолютної впевненості, звісно, ніхто не дасть. Але, гадаю, такої катастрофи, як була, вже не побачимо. Це була реальна катастрофа буквально в усіх країнах, коли відкладалися ділові зустрічі на найвищих рівнях, спортивні змагання світового масштабу, економіка падала на 20-30%. Тобто, збитки неймовірно великі за цих півтора року…6