Головна Новини Епідеміологи: “Закриття протитуберкульозного диспансера в районі – серйозний виклик для кременчан”

Епідеміологи: “Закриття протитуберкульозного диспансера в районі – серйозний виклик для кременчан”

Україна посідає друге місце в Європейському регіоні за рівнем захворюваності на туберкульоз та відноситься до країн з високим рівнем захворюваності – понад 30 випадків на 100 тисяч населення. Напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, який щорічно відзначають 24 березня, лікар-епідеміолог Кременецького міжміськрайонного відділу держустанови “Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України” Ольга Ландяк розповіла, яка ситуація із діагностуванням та захворюваністю цією недугою у Кременецькому районі, пише Кременець Сіті

Одна з причин високого рівня захворюваності на туберкульоз в Україні – проблеми, пов`язані з діагностуванням. За даними ВООЗ, в нашій країні щороку не виявляють близько 24% нових випадків цього захворювання. Ймовірними причинами такого великого відсотка можуть бути:

  • недостатній рівень діагностики;
  • обмежений доступ до медичної допомоги певних категорій населення;
  • пізнє звернення за медичною допомогою.

Епідситуація захворюваності на туберкульоз на Кременеччині

Епідемічна ситуація із захворюваності на туберкульоз в Кременецькому районі за період 2010-2019 роки, як і в Тернопільській області та Україні загалом, незважаючи на чітку тенденцію до зниження рівня захворюваності, залишається напруженою.

Проведений аналіз багаторічної динаміки захворюваності на туберкульоз населення Кременецького району за 2010-2019 роки (на 100 тисяч населення) свідчить про перевищення середньообласних показників протягом багатьох попередніх років (графік №1).

Графік №1Графік №1

З кожним роком зростає  показник захворюваності бацилярними (відкритими) формами вперше діагностованого туберкульозу: питома вага в загальній структурі становила від 28,9% у 2011 році до 70,4% у 2018 році (графік №2).

Графік №2Графік №2

Складною залишається ситуація щодо реєстрації та виявлення випадків деструктивних (запущених) форм туберкульозу. Протягом останніх трьох років спостерігалися найвищі частки таких форм (графік №3), що свідчить про запізніле звернення громадян за медичною допомогою при появі симптомів та недостатньою настороженістю медичних працівників щодо виявлення ранніх ознак туберкульозу.

Графік №3Графік №3

Вакцинація і проби Манту

Значно покращився відсоток вакцинації проти туберкульозу – в 2019 році провели щеплення вакциною БЦЖ у 87,3% новонароджених дітей проти 37,3 % у 2014 році. Це відбулося завдяки вчасним та в повній мірі доставкам вакцини централізовано за кошти державного бюджету. Нагадую, що вакцинація проти туберкульозу належить до обов’язкових профілактичних щеплень.

Невтішна ситуація у районі із проведенням проб Манту дитячому населенню. Протягом 2019 року провели таку пробу лише одній дитині, хоча єдиним доступним методом діагностики туберкульозу у дітей є туберкулінодіагностика. Особливо потребують такого обстеження діти із осередків цієї недуги.

Основними методами діагностики туберкульозу серед дорослих є анкетування на виявлення симптомів та ризиків хвороби, а також проведення флюорографічного обстеження.

За діагностикою – у Тернопіль

Серйозним викликом для суспільства у подоланні високого рівня захворюваності на туберкульоз стало закриття (реорганізація) “Кременецького обласного протитуберкульозного диспансера” (рішенням Тернопільської обласної ради від 10 грудня 2019 року). То ж мешканців Кременецького та сусідніх районів позбавили якнайшвидшого проведення діагностики туберкульозу, вчасного та доступного надання протитуберкульозної допомоги. Відтепер усі, в кого підозрюють  захворювання, змушені їхати на консультацію у Тернопільський тубдиспансер (селище Велика Березовиця), так як в районі не залишилося жодного лікаря-фтизіатра!

Довідково:

Туберкульоз – це захворювання, широко поширене по всьому світу, викликане різними видами бактерій Mycobacterium tuberculosis, більш відомих як “паличка Коха”. Вражає легені людини, рідше – інші органи.

Симптоми туберкульозу: кашель, частіше сухий, що продовжується більше, ніж 2-3 тижні; кровохаркання (наявність крові у мокроті, що виділяться при кашлі), підвищення температури більше 5-7 днів, задуха, погіршення або відсутність апетиту, раптове схуднення.

При виявленні подібних симптомів у себе або у своїх близьких потрібно негайно звернутись до сімейного лікаря.

Своєчасне виявлення туберкульозу є вирішальним фактором для ефективного лікування та попередження поширення його серед людей.