Головна Новини Експерти довели оригінальність церковного майна у бучацькому храмі святого Миколая

Експерти довели оригінальність церковного майна у бучацькому храмі святого Миколая

Конфлікт між настоятелем церкви святого Миколая у Бучачі Тарасом Дручком та жителькою цього ж міста Галиною Гнатів і ще декількох людей тягнеться вже шість років. Жінка переконана, що отець підмінив оригінальні церковні ікони на копії, також вона заявляла про крадіжку трьох чаш з храму. Про свої підозри вона повідомила в правоохоронні органи, і в 2013 році тоді ще Бучацьким райвідділом міліції було порушено кримінальне провадження за фактом незаконного привласнення церковного майна. За словами Тараса Дручка, з того часу справу декілька разів закривали і поновлювали знову, також було проведено ряд мистецтвознавчих експертиз. Усі вони довели, що ікони в церкві є оригінальними, і чаші є на місці та жінка каже, що всі експертизи куплені. Таку поведінку Галини Гнатів священик пояснює тим, що вона хоче, щоб настоятелем храму став інший отець.

У жовтні 2014 року була призначена чергова експертиза церковного майна у бучацькому храмі. Дозвіл на її проведення спеціалісти Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України отримали у травні минулого року. А результати експертизи стали відомі у березні 2016 року. Київські фахівці підтвердили, що ікони у храмі є оригінальні, щоправда із незначними змінами, які були привнесені під час реставраційних робіт. Із чотирьох чаш, які є в церкві, три виготовлені у XIXна початку XX століття, а одна у XX столітті. Вони оригінальні, але культурної цінності, за висновками експертів, не мають.

20161108_0034

  • Державним науково-дослідним експертно-криміналістичним центром МВС України у Києві проведено комплексну комісійну судово-мистецтвознавчу експертизу та експертизу матеріалів, речовин та виробів, – повідомила Тетяна Колесник, старший слідчий слідчого управління ГНПУ в Тернопільській області. Згідно з висновками експерта від 16 березня 2016 року встановлено час і місце створення художніх творів та стан їх збереження. Окрім того, встановлено що наявні у Миколаївській церкві міста Бучач художні твори мають високу художню вартість та культурну цінність. Твори є оригінальні, проте з певними змінами, які були привнесені в процесі реставраційних робіт. З 15 серпня 2016 року кримінальне провадження за даним фактом розслідується у слідчому управлінні області. Наразі досудове розслідування триває, планується проведення ще певних слідчих дій, по завершенню яких буде вирішуватися питання про стан досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні.

Ця справа перебуває також на контролі обласної прокуратури. Віталій Стадник, начальник управління нагляду у кримінальному проваджені Тернопільської обласної прокуратури зазначив, що клопотання і зауваження Галини Гнатів будуть враховані, і буде прийняте законне, обґрунтоване рішення.