Головна Новини Екологічні біди Тернопільщини: очисні споруди та сміттєзвалища

Екологічні біди Тернопільщини: очисні споруди та сміттєзвалища

Забруднення річок, вирубування лісів, незаконне видобування корисних копалин, розорювання і забудова прибережних смуг, самовільне захоплення земель, стихійні звалища та експлуатація звалищ без жодних дозвільних документів, забруднення земель пестицидами, добривами та відходами. Це тільки частина екологічних проблем у Тернопільській області. Деякі з них існують вже роками, а то й десятками років. І контролюючі органи, які мають їх ліквідовувати, фактично, проблем не вирішують. Численні протоколи, приписи, штрафи не впливають на порушників законодавства. Вони і далі скидають відходи у річки та вивозять їх на стихійні звалища, попри те, що не мають права цього робити. У деяких випадках через неврегульованість законодавства, відповідні інспекції взагалі не мають впливу на злочинців від екології. Зокрема, це стосується незаконних кар’єрів.

«Заважає нашій роботі неврегульована законодавча база, – каже Юрій Рослий, перший заступник начальника Державної екологічної інспекції в області. – Ми у відповідності до положення, не охоплюємо всі ресурси в області, хоча ми єдиний орган, який в цілому займається питаннями контролю навколишнього природного середовища. У 2011 році виключили з наших повноважень контроль за використанням надр і на сьогодні немає ніякого органу, який би міг цю ситуацію контролювати. Щодо земельних ресурсів, то ми контролюємо тільки цінні землі, тобто природоохоронного призначення та водного фонду – прибережні захисні смуги.».

Про це та багато іншого йшлося під час наради при голові Тернопільської облдержадміністрації. Представники державних установ та громадських організацій зібралися, щоб обговорити, як контроль у сфері охорони довкілля та природокористування зробити ефективнішим. Взяли участь у ній також працівники Управління екології, Держгеокадастру, Державної екологічної інспекції, прокуратури Тернопільської області, Управління служби безпеки, Національної поліції, Державної служби боротьби з економічною злочинністю в області. Держслужбовці просто обмежилися тим, що прозвітували скільки протоколів, приписів і штрафів було накладено у 2014-15 роках і частково у цьому. По деяких позиціях було видно, що кількість порушень зменшилася, як наприклад, з браконьєрством на річках. Та в більшості випадків цифри і суми накладених штрафів ні про що не говорять, адже проблема залишається невирішеною. Справедливим було також зауваження від громадських організацій, що державні органи мало що самостійно роблять, і звітують про вирішення проблем, на які їм вказали саме громадські активісти.

По можливості керівництво області намагається навести лад у деяких галузях. Наприклад, зрушила з місця проблема із неробочими очисними спорудами. В Шумську, Ланівцях, Збаражі, Хоросткові, Бережанах їх відновили. Тривають роботи також у Копичинцях і Товстому. В той же час є проблема із цим у селах і селищах, де немає централізованої мережі водовідведення. Там зворотні води з вигребів приватні перевізники виливають в річки, придорожні лісосмуги, яри, хоча повинні вивозити їх у спеціально призначені для цього місця. Щодо сміттєзвалищ, то області є їх 740 і, за словами Юрія Рослого, жодного, яке відповідає всім санітарним і будівельним нормам. Проблем багато,і залишається сподіватися, що під тиском громадських організацій контролюючі державні органи таки будуть ефективніше працювати.