Головна Новини Екологи б’ють на сполох: жителі Тернопільщини заради наживи знищують унікальні квіти

Екологи б’ють на сполох: жителі Тернопільщини заради наживи знищують унікальні квіти

У центральній частині Тернополя – поблизу церкви Різдва Христового – продають підсніжники. Весняний букетик вартує у середньому 25 гривень, проте екологи закликають краян не купувати квітів.

«Державна екологічна інспекція у Тернопільській області звертається до мешканців краю із закликом виявити свідомість: не купувати, не продавати і не зривати весняних квітів. Адже підсніжники, шафрани Гейфеля, сон-трава, проліски, цикламени й інші види ранньоквітучих рослин занесені до Червоної книги України і перебувають на межі повного знищення», – закликають працівники установи, пише Свобода.

Вони також повідомили, що з середини лютого розпочалася операція «Первоцвіт».

«До проведення заходів залучатимуть працівників Національної поліції, громадських інспекторів з охорони довкілля, представників державної лісової охорони та органів виконавчої влади. Оперативна робота зосереджена не лише в місцях, де зростають рослини, а й у місцях збуту і триватиме до 10 травня. Громадян, які незаконно збиратимуть та реалізовуватимуть первоцвіти, будуть притягувати до адміністративної відповідальності. Так, порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу від 340 до 850 грн із конфіскацією цих рослин», – йдеться у повідомленні Державної екологічної інспекції Тернопільщини.

Найбільша сума штрафу, який загрожує порушникам, сягає понад 3,5 тисяч гривень.

За один екземпляр незаконно зірваної рослини, занесеної до Червоної книги України, передбачена компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн, шафрани (крокуси), підсніжники – від 49 до 62 грн, залежно від виду, сон-трава – від 37 до 62 грн.

Тернопільські екологи закликають тернополян відмовитися від збирання рослин, занесених до Червоної книги України, а також – не стимулювати недобросовісних громадян, які протиправно реалізовують червонокнижні первоцвіти. Давайте збережімо природне надбання країни для майбутніх поколінь.