Головна Новини Діяльність Нацбанку, яка призвела до знецінення гривні, має розслідувати ТСК – нардеп

Діяльність Нацбанку, яка призвела до знецінення гривні, має розслідувати ТСК – нардеп

Народні депутати від ВО «Свобода» спільно з иншими позафракційними парламентарями зареєстрували у Верховній Раді України проєкт постанови про створення тимчасової слідчої комісії для розслідування діяльности керівництва Національного банку України. Зокрема, ТСК має дослідити призведення до значної девальвації гривні стосовно іноземних валют, а також обставини щодо надання коштів на рефінансування комерційних банків України впродовж 2014-16 рр. Про це під час брифінгу в парламенті 17 листопада 2016 року заявив народний депутат-свободівець Михайло Головко.

Націоналіст наголосив, що багато українців постраждали від дій Валерії Гонтарєвої і не можуть повернути свої вклади. Натомість видно необґрунтовані рефінансування банків на суми понад 400 мільярдів гривень. За словами депутата, аби ці кошти було вкладено в економіку держави, українці сьогодні жили б за абсолютно іншими показниками. «Рівень доходів населення і кількість робочих місць були би набагато вищими, ніж сьогодні, – зазначив Михайло Головко. – Ця ситуація обурює багатьох людей, особливо з такою безвідповідальною політикою Нацбанку».

Свободівець повідомив, що 4 листопада звернувся до представників всіх фракцій, щоби вони надали свого представника для створення тимчасової слідчої комісії, згідно із Регламентом Верховної Ради України. Він нагадав, що відповідно до документа на повідомлення дається п’ять днів. Якщо впродовж цього часу представники фракцій не дали представника для ТСК, комісія реєструється автоматично без їхнього представництва або вони зможуть долучити свого представника вже за рішенням Ради.

«Учора, 16 листопада, ми з колегами з ВО «Свобода», а також іншими позафракційними депутатами від різних політичних сил зареєстрували постанову для того, щоби створити парламентську тимчасову слідчу комісію. Вона має розслідувати діяльність керівництва Національного банку України, що призвела до значної девальвації гривні стосовно іноземних валют, а також обставин щодо надання коштів на рефінансування комерційних банків України впродовж 2014-16 рр. Усі ви знаєте про те, що вже ліквідовано 64 банки. Вони перестали існувати «завдяки» такій злочинній діяльності керівництва НБУ. Ця ситуація є загрозливою для економіки нашої держави. Ба більше, фінансовий сектор російських банків, таких як «Промінвестбанк», «Сбербанк Росії», «ВТБ Банк», «Альфа Банк» зріс на фінансовому ринку з 10% до 40%. Це становить загрозу економічній безпеці та суверенітету нашої держави», – наголосив парламентар.

Свободівець зазначив, що у наведеній інформації депутати вбачають злочинну діяльність керівництва НБУ і вимагають від Голови ВРУ негайно присвоїти номер загаданому проєкту постанови. «Я закликаю Андрія Парубія не відтерміновувати це питання і негайно присвоїти номер цьому документові та внести його на розгляд до сесійної зали. Він має надати можливість депутатам та представникам всіх фракцій делегувати свого представника, сформувати відповідну слідчу комісію та розібратися щодо злочинних дій НБУ, які підривають економіку, знижують курс гривні та доводять українців до зубожіння. За останні два роки курс гривні впав тричі – втричі ми збідніли. Тому представники ВО «Свобода» та инші депутати, що долучилися до подання проєкту постанови, вимагають його негайного розгляду!» – заявив націоналіст.