Головна Новини Деякі комунальні підприємства після ревізії закриють

Деякі комунальні підприємства після ревізії закриють

Бюджет Тернопільської області на наступний рік затвердили депутати обласної ради під час четвертого пленарного засідання четвертої сесії 22 грудня. Обговорення головного фінансового документу пройшло без суперечок, депутати мали тільки додаткові запитання та декілька пропозицій. Зокрема, було запропоновано, щоб до часу уточнення бюджету наступного року, упродовж січня-березня, головні розпорядники коштів прозвітували на що вони витрачали бюджетні кошти у 2016-му році. Також за пропозицією одного з депутатів, голова обласної ради Віктор Овчарук дав доручення проаналізувати діяльність обласних комунальних підприємств, щоб знати чи доцільно їх надалі утримувати чи краще закрити. Після внесення пропозицій проект обласного бюджету підтримали 49 із 50 присутніх у залі депутатів.

На які кошти житиме область у наступному році розповів директор департаменту фінансів облдержадміністрації Степан Скибиляк.

«Обсяг місцевих бюджетів на 2016 рік складав 7,5 мільярдів гривень, – повідомив Степан Скибиляк. – З них власні доходи, які були затверджені у місцевих бюджетах – 1,5 мільярда гривень. І цей показник вже перевиконано на півмільйона гривень у зв’язку з тим, що збільшились відрахування на податок з доходів фізичних осіб з 15 до 18%, передано на місця акцизний податок, єдиний податок, податок на майно. На 2017-й рік обсяги місцевих бюджетів складуть 10,5 мільярдів гривень або на 3 мільярди гривень більше за бюджет 2016 року. З них власні доходи будуть складати 2,4 мільярда гривень, тобто будуть на 900 мільйонів гривень більшими до тих показників, які були затверджені у місцевих бюджетах на 2016 рік. Обласний бюджет, який водить до бюджету області, на наступний рік становитиме майже 5,5 мільярдів гривень. Це на 1,3 мільярда гривень більше до показників бюджету 2016 року. Доходи обласного бюджету зростають на 52,2 мільйони, разова дотація – на 36,7 мільйонів, освітня субвенція – на 37 мільйонів, медична – на 122 і додаткова дотація, яка входить у 502 мільйони бюджету області – на 170,2 мільйони. Ми вважаємо, що доходи і видатки обласного бюджету є реальними та збалансованими.».

Значну частину бюджету області складають дотації і субвенції з державного бюджету. Так, на 2017 рік, за словами Степана Скибиляка, базові дотації зростають на 92 мільйони гривень, освітня субвенція майже на 400 мільйонів, медична – на 300 мільйонів. Місцевим бюджетам передбачено 502 мільйони гривень додаткової дотації на виплату зарплат технічному та обслуговуючому персоналу закладів освіти, на оплату поточних видатків та енергоносії. Якщо цього року заклади охорони здоров’я оплачували енергоносії за рахунок медичної субвенції, то наступного будуть оплачувати їх за рахунок додаткової дотації державного бюджету і частково за рахунок власних доходів місцевих бюджетів. Субвенція на виплату допомоги сім’ям з дітьми зростає на 194 мільйони гривень у зв’язку з поетапним підняттям прожиткового мінімуму. Субвенція на виплату пільг і субсидій зростає на 637 мільйонів гривень, на 30,5 мільйонів гривень більшою буде субвенція на тверде паливо та скраплений газ. Передбачено також дві нові субвенції: 4,1 мільйона на придбання аніографічного обладнання та 13,7 мільйона на лікування окремих захворювань. В цілому, як відзначив головний фінансист області, доходи і видатки місцевих бюджетів на 2017 рік зростають на 40,1%.