Головна Новини Друзі Андрія Горбатюка, який вбив дівчину у Тернополі, винять у всьому наркотики

Друзі Андрія Горбатюка, який вбив дівчину у Тернополі, винять у всьому наркотики

19 грудня відбулося чергове слухання кримінального провадження стосовно вбивства Тетяни Підвашецької, відомої тату-майстрині у Тернополі. За попередніми даними, саме обвинувачений Андрій Горбатюк знаходився у квартирі вбитої та завдавав їй смертельні удари кухонним ножем. На слуханні справи відбувся перегляд відео із слідчого експерименту вбивства тернополянки, однак його, за клопотанням представника сім’ї вбитої Василя Притули, зробили закритим, пише  Тижневик “Номер один”

«Був цікавою, неординарною особистістю»

Будь-яка неординарна ситуація завжди має дві сторони. Так про самого Андрія Горбатюка його друзі та знайомі відгукуються по-різному, але здебільшого позитивно.

Журналісти «Номер один» розшукали друга Андрія Горбатюка, Олександра, який розповів нам багато цікавого.

За словами Олександра, Андрій був непоганою людиною, багатьом допоміг через те, що добре знав медицину, був спортсменом, але з правильного шляху збила його погана компанія та… вживання наркотиків, які й погубили здорове мислення хлопця.

– Я пам’ятаю Андрія з дитинства. З 2003 року разом вчилися в школі. Можу сказати, що ми були трохи схожими, закомплексовані, важко було знайти спільну мову з однолітками. Пригадую, коли ми були у 7-му класі, на уроці фізкультури бігали поруч зі школою. У Андрія розв’язався шнурок, і я випадково наступив на нього, внаслідок цього Андрій перечепився, упав і порвав сухожилля на правій руці. Я довго вибачався перед ним, а він жартував, добре, що на правій руці, писати на уроках не зможе, – розповів Олександр.

З того часу хлопці спілкувалися більше, разом закінчили четверту школу, мали спільні інтереси і за межами навчального закладу.

– За межами школи Андрій був іншою людиною, любив багато спілкуватися, знайомитися з іншими людьми, компаніями, щоправда, не завжди хорошими. Він дуже цікава особистість, був спортсменом, займався бодібілдингом. Дуже добре знав певні пропорції в їжі і препарати, від яких ростуть м’язи. Коли відвідував спортзал, харчувався лише правильно. Три роки зовсім не їв солодкого, солі і продуктів, які суттєво шкодили йому. Особисто я страждав від анорексії, приймав безліч медичних препаратів. Андрій мені дуже допоміг, сказав, що досить приймати ліки, треба зайнятися своїм харчуванням. Я переїхав на два тижні до нього додому. Хороший сон, погодинне споживання їжі, тренування, після чого я почав набирати вагу. Все у моєму організмі внормувалося, завдяки його порадам поправився на 20 кілограмів. На даний час жодних проблем зі здоров’ям не маю, – каже Олександр.

За словами друзів, Андрій був зовсім неконфліктною людиною. Коли Олександр жив у гуртожитку, Горбатюк прийшов до нього весь побитий, із синцями на обличчі. Як виявилось, його жорстоко побили, але Андрій зовсім не хотів з’ясовувати стосунків та шукати кривдників.

«Андрій «зривався» і знову падав у наркотичну безодню»

– У Андрія почали з’являтися нові друзі, так би мовити «авторитетні підлітки». У тій компанії проскакували думки стосовно легких наркотиків, які можна було придбати в аптеці та змішати у певних пропорціях. «Травка», а точніше її куріння спіткало Андрія. Внаслідок цього збився режим та ритм життя. Далі ставало гірше. Він і раніше читав психологію, захоплювався медициною, сам він не лікар, однак знав, як укріпити м’язи серця та затримати в організмі воду за допомогою аптечних засобів. Ці знання йому послужили в подальшому, але, на жаль, не на користь, – із сумом говорить Сашко.

У ЗМІ раніше писали, що Андрій ріс без батька. Його смерть суттєво позначилася на психіці хлопця. Після смерті тата Андрій Горбатюк увійшов до жорстокої субкультури готів, вона пропагувала дивне ставлення до смерті. А звичаї даної субкультури та зовнішній вигляд її учасників лякав усіх.

– Про вбиту багато сказати не можу, знав її здалека, кілька разів спілкувалися. Успішна жінка, багато хто знав її як тату-майстра. Мені відомо, що вона займалася бойовими мистецтвами, і  дуже шкода, що такий професійний боєць померла від ножа неадекватної людини, – мовить наш співрозмовник.

Андрій Горбатюк лікувався від наркотичної залежності в реабілітаційних центрах.

– Це не є секретом. Справа в тому, що речовини, на які його «підсадили», не просто пригнічують волю, вони знищують розум. Це непрості наркотики, це важкі медичні препарати, змішавши які, втрачається абсолютний контроль над своїми діями. Від його залежності страждали всі:  мама, яка лікувала його, постійно старалася йому допомогти, його друзі і я в тому числі. Ми пробували з ним говорити, пояснювати, що він хворий, що йому треба від цього позбавитись. Інколи отримували позитивні результати, він «навертався», можна так сказати, проходив курс лікування і ставав тим самим хорошим Андрієм, якого ми знали раніше. Потім знову «зривався», ми неодноразово ходили, шукали його вночі, аби завезти в медичний чи соціальний центр для допомоги, – додає молодий чоловік.

У Андрія Горбатюка в юнацькі роки вимальовувалось яскраве майбутнє. Мало хто знає, що він був дуже творчою людиною. Навіть пройшов кастинг на шоу «Супермодель по-українськи». Здавалося, популярність піде йому на користь та відштовхне від падіння в безодню. Однак сталося не так.

– Перед тим як Андрій мав їхати до Києва на зйомки, у нього стався «зрив» і він повернувся до вживання наркотиків. Уся ця ситуація дуже жахлива. Я розумію, що в ній є дві постраждалі сторони. Повірте, боляче сім’ї Тані, адже дівчини немає серед живих. В останні хвилини свого життя вона намагалася наставити його на хороший шлях і поплатилася за це дуже великою ціною. Водночас важко й родині Андрія, на них здійснювався величезний тиск з боку недобросовісних ЗМІ, які чатували під квартирою його мами. Вона дуже переживає, адже стала свідком, як її син покаявся у вчиненому. Для матері це страшенний удар! До суду вона не з’являється не через те, що їй соромно за сина, а через те, що на даний час її не допускають до справи. І це дуже важливо. Під час довгого лікування Андрія жінка багато пережила, вона безліч разів говорила з ним, возила до спеціалістів, працювали з ним і психіатри, але марно, він піддавався раптовій спокусі і знову падав.

Я не був на місці трагедії, звісно, докази зараз усі проти нього, але скажу точно, що я його знаю з двох сторін – Андрія, який був розумним, умів підтримати розмову та допомогти, коли ти цього потребуєш, і Андрія, який піддавався спокусі та знаходився у наркотичному дурмані, – відверто каже Олександр.

«Від 10 до 15 років або довічне»

19 листопада суд ухвалив рішення про утримання під вартою Андрія Горбатюка до 17 січня 2020 року без права внесення застави. Адвокати обвинуваченого подавали клопотання про домашній арешт, але підтримки з боку колегії суддів не отримали.

На цьому судовому засіданні прокурором Олексієм Смередчуком було зачитано матеріали, які долучили до справи. Серед них – протокол огляду квартири Тетяни Підвашецької, який проводився слідчими 16 квітня 2019 року. У ньому йдеться про знайдені особисті речі вбитої, одяг та взуття, грошові купюри. Всі вони були заплямовані речовиною бурого кольору (кров’ю), а також знайдено кухонний ніж, яким найімовірніше, і була вбита сама Тетяна Підвашецька.

25-річному Андрію Горбатюку інкримінують четвертий пункт другої частини 11-ої статті Кримінального кодексу України – умисне вбивство, вчинене з особливою жорстокістю. Стаціонарна психолого-психіатрична експертиза визнала юнака осудним та, за словами речника Нацполіції області Сергія Крети, хлопця можуть засудити від 10 до 15 років або ж ув’язнити довічно.

На судове засідання не з’явилися потерпілі у даній справі, а саме бабуся та мама Тетяни Підвашецької, яких, нагадаємо, минулого судового засідання допитували. Тоді від слів мами та бабусі стигла у жилах кров. Сам же Андрій Горбатюк визнає вину частково, через панічну атаку (за словами хлопця), яка сталася з ним того дня, не може пригадати всі деталі вбивства.

Чи є Андрій Горбатюк вбивцею, вирішуватиме суд, на даному етапі він лише обвинувачений. Наша редакція і далі слідкуватиме за цією резонансною справою…

Іванка Біла