Головна Новини До 1 травня дошкільнята із довколишніх сіл відвідуватимуть тернопільські садочки. А далі?

До 1 травня дошкільнята із довколишніх сіл відвідуватимуть тернопільські садочки. А далі?

Рішення від 24.02.2017 р. за №7/14/19 «Про взаємовідносини з об`єднаними територіальними громадами (іншими органами місцевого самоврядування) у сфері надання послуг» не вступить у силу принаймні до 1 травня.

Таку позицію підтримала більшість депутатів міської ради у вівторок, 3 квітня.

Нагадаємо, на підставі рішення, ухваленого депутатами 24 лютого, із бюджету Тернопільського району і новостворених громад мали передати кошти у казну обласного центру за надання певних послуг тим, хто не зареєстрований у Тернополі. Зокрема, йшлося про оплату за відвідування дитячих садочків, навчальних закладів і медичних установ пишуть Тернополяни.

Мер Тернополя Сергій Надал наголосив, щоб депутати добре обдумали прийняття цього рішення, адже йдеться про чималі кошти.

– У тернопільських садочках – 685 дітей із сусідніх сіл. І це при тому, що у черзі чекають, бо не вистачає місця, 915 малюків із обласного центру. Втрати бюджету загалом за цією статтею – майже 10 мільйонів. Окрім того, 135 дітей відвідують заклади позашкільної освіти. Втрати, відповідно, – 132 тисячі. Тобто ми загалом витрачаємо на ці статті майже 19 мільйонів гривень,- сказав Сергій Надал.

Однак таке рішення відразу назвали спірним і керівники краю, і голови сільських рад, а збоку людей, які мешкають у селах, але працюють і сплачують податки у Тернополі, виник відвертий спротив. Дехто навіть спромігся подати позов до суду, щоб скасувати дане рішення.

У депутатів міської ради також виникли певні сумніви з приводу  об’єктивності та справедливості такого рішення.  Тому секретар міської ради Віктор Шумада зареєстрував новий проект рішення, яким рекомендував скасувати так званий «тарифний зашморг».

Тим паче, що документ фактично «дискримінує» людей «без прописки»: навіть якщо ти працюєш в Тернополі офіційно, а живеш, приміром, в Білій, все одно – плати!

–  Я вважаю, що тернополяни – це не лише ті люди, які, так би мовити, мають «прописку», а й ті, хто тут працює, відповідно наповнюють місцевий бюджет. Тому завідома не вірною є позиція виганяти дітей з Тернополя, якщо їхні батьки тут не мають житла чи прописки. Через це прошу дати час комісії з питань бюджету напрацювати об’єктивну та справедливу позицію з приводу даного питання,- закликав депутат, голова бюджетної комісії Ігор Турський.

Підтримали пропозицію Ігоря Турського й інші колеги-депутати. Зокрема член бюджетної комісії  Марія Баб’юк  наголосила, що управління фінансів спільно з профільною комісією повинно досконало вивчити дане питання і тільки після цього приймати рішення. Її думку розділив й депутат, голова комісії з питань ЖКГ Іван Сороколіт.

– В Тернополі дійсно є багато працевлаштованих людей, які сплачують тут податки хоч і не мають прописки. Тому я пропоную призупинити дане рішення бодай в частину дошкільної освіти і доручити бюджетній комісії спільно з управлінням фінансів напрацювати хоча б виняток для тих людей, які тут офіційно працевлаштовані, відповідно наповнюють бюджет. Бо зараз виходить, що податок людина сплачує в місто, а ми з неї ще й вимагаємо окрему плату за садочки,- сказав Сороколіт.

У підсумку, після палкої та тривалої дискусії, депутати проголосували «за» відтермінування дії даного рішення до 1 травня. Та доручили фінансовому управлінню спільно з бюджетною депутатською комісією напрацювати проект змін до документи із подальшим винесенням їх на найближчу сесію.