Головна Новини До Тернополя з’їдуться відомі джазмени із восьми країн

До Тернополя з’їдуться відомі джазмени із восьми країн

Відомі джазові музиканти виступатимуть у Тернополі у перші дні грудня. 2, 3 і 4 числа триватиме XI Міжнародний фестиваль «JazzBez». Цьогорічний захід буде особливим, адже вперше до нас приїдуть гості з Японії, Іспанії, Норвегії, Швеції, Польщі, Молдови, Куби та Америки, які вважаються одними з кращих у світі джазової музики.

«У Тернополі фестиваль відбудеться вже одинадцятий раз, а взагалі це 16-ий фестиваль в Україні, започаткований у 2000 році Львовом та Перемишлем, – розповів Олег Макогін – директор фестивалю «JazzBez». – З того часу він розрісся до 10 міст з української сторони та шести з польської. Особливість фестивалю в тому, що музиканти одночасно за 10 днів переїжджають з одного міста в інше, і виступають у них. В Тернополі ми показуємо програму із трьох днів: 2,3,4 грудня.».

Щороку організатори запрошують музикантів, яких цікаво послухати не тільки тим, хто любить джаз, а й самим музикантам. Також намагаються щороку представити музикантів з різних країн. Наприклад, особливим гостем цього разу буде жіночий колектив «Sisters in Jazz», до якого входять виконавиці із США, Польщі, Норвегії, Німеччини і Польщі. вони виступатимуть у третій день фестивалю.

«Першого дня послухаємо «Budniak Bakovsky Intermedium Quintet», – розповів Сергій Лазо – ведучий фестивалю «JazzBez». – Це ідея Пьотра Будняка, який буде грати і співати і Тараса Баковського. Тараса у нас ще не було, але ми дуже добре знаємо його батька – Олега Баковського – це потужний джазовий музикант, який багато зробив для розвитку джазового руху у Луцьку. Син не менш талановитий, ніж батько і цікаво буде його послухати у перший же день фестивалю. Квінтет модерний по звуку, сучасний, але без імпровізаційних складнощів, які іноді виникають. Першого дня гратиме також Деівд Фрізен – американський контрабасист і бас-гітарист. Виступатиме він разом із Ендрю Валентайном відомим Україні, як Андрій Арнаутов – американський та український джазовий виконавець, продюсер, композитор, віртуозний джазовий басист.».

Кожен день на фестивалі будуть свої цікавинки, кожен відрізнятиметься від іншого, як музикою, так і емоціями. Кого ще можна буде послухати розповів Олег Макогін.

«Серед цікавинок хочу ще відмітити польський гурт «SkickiSkiuk» – це молоді виконавці, переможці цьогорічного польського культового фестивалю «Jazz nad Odrą». Польський джаз один з найпотужніших у Європі. Крім того, що ми завжди запрошуємо виконавців з України і Польщі, пробуємо показати не тільки відомих джазових виконавців, а й молодих, щоб подивитися, як він розвивається у Польщі, куди йде, і які стилі музики вважають передовими. Також відмічу Гжегожа Карнаса, який виступатиме у третій день фестивалю – це відомий польський джазовий вокаліст. Він не тільки успішний виконавець, а й давно викладає у різних польських джазових школах. Цього року він зробив спільний проект з Ігорем Гнидиним – львівським барабанщиком та іншими музикантами. Загалом, у нас кожен день буде щось цікавеньке. Джаз – це музика, яка захоплює всіх, це музика для людей думаючих, і вважаємо, що цей фестиваль потрібен Тернополю, тому що такі фестивалі рухають культуру вперед.».

«JazzBez», як і раніше, проходитиме у приміщенні Тернопільського академічного обласного українського драматичного театру імені Тараса Шевченка. Початок концертів о 19.00. Їх тривалість 2–2,5 години. Квитки вартістю 80, 100 та 120 гривень можна придбати у касі драмтеатру, ЦУМі та на сайті Gastroli.uа.