Головна Новини До Тернополя завезли салат листовий, заражений небезпечним шкідником

До Тернополя завезли салат листовий, заражений небезпечним шкідником

В Тернополі, під час проведення фітосанітарного контролю імпортного вантажу, а саме салату листового походження Нідерланди, завезеного з Польщі, виявлено карантинний, обмежено поширений на території України шкідливий організм – західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg).

З метою недопущення подібних випадків, до країни-експортера Польщі  надіслано нотифікаційне повідомлення про невідповідність вантажу фітосанітарним вимогам України. Заражений вантаж затримано та вжито відповідні фітосанітарні процедури.

Довідка. Західний квітковий трипс (Frankliniella occidentalis Perg) – це бaгaтoїдний шкiдник, який  зaceляє й пoшкoджyє пoнaд 250 видiв pocлин з бiльш нiж 65 poдин. Є одним з найнебезпечніших шкідників овочевих, декоративних і квіткових культур закритого грунту. Ця, дуже дрібна комаха, веде прихований спосіб життя, оселяючись в квіткових бруньках, пуп’янках, квітах, під різними лусочками на рослинах. Личинки і дорослі особини висмоктують квітковий сік з рослинної тканини. Спочатку це викликає появу жовтих некротичних плям, своєрідної штрихуватості; поступово ці штрихи і плями зливаються. Пошкоджена рослинна тканина відмирає, в результаті утворюються отвори; листя в’яне і опадає. Пошкодження квіткових бруньок викликає деформацію квіток. Кучерявість квітів і скручування зав’язі – основна ознака заселеності трипсом на огірках; у троянд – коли квіти не відкриваються і засихають.