Головна Новини Дністровській ГЕС бути?

Дністровській ГЕС бути?

Хвилюючі моменти переживали усі учасники історичного фінального засідання робочої комісії на чолі з її головою, головним інженером ПАТ «Укргідроенерго» Вадимом Леонідовичем Рассовським. 4 серпня біля 30 свідків цієї важливої події упродовж години розставляли крапки над і, аби врешті підписати акти готовності ГД № 3 Дністровської ГАЕС, а відтак – підготувати матеріали для отримання Сертифікату відповідності гідроагрегату № 3 для введення його у промислову експлуатацію.

Заступник генерального директора Консорціуму «НВО „Укргідроенрегобуд“» В’ячеслав Іванович Павловський коротко окреслив основні моменти із попередніх засідань відповідних підкомісій та детально проаналізував усі доручення, зафіксовані у протоколах. Із коментарями до обговорення долучилися й фахівці ПАТ «Укргідропроект», заводів-виробників обладнання, керівники субпідрядних організацій, задіяних на будівництві, та начальники цехів Дністровської ГАЕС, які підтвердили, що основне обладнання гідроагрегату № 3 працює і перевірене в усіх режимах. Завершення будівництва першої черги – у процесі виконання, а це вже – наступний пусковий комплекс.

Та все ж лейтмотивом цієї зустрічі були пропозиції голови робочої комісії В. Л. Рассовського, директора філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» В. Й. Суботи, головного інженера А. П. Жука підтвердити своїми підписами в історичних документах готовність конструктивів, обладнання та споруд, адже гідроагрегат № 3 уже більше місяця успішно демонструє себе в роботі, уже відпрацювавши без зауважень на вітчизняну енергосистему з початку пробних пусків у генераторному режимі 216 годин, у насосному – 117, виробивши на сьогодні 87 млн кВт/год. електроенергії. Тож ГД № 3 «Надія» готовий до роботи в об’єднаній енергосистемі України.

Вадим Леонідович Рассовський сердечно привітав усіх учасників цього фінального засідання робочої комісії і щиро подякував за великий труд і колосальні зусилля, які були докладені всіма: від керівництва до робітника; а також наголосив, що це – вагома подія для філії, компанії «Укргідроенерго» та всієї держави. Прикметно, що уперше в історії незалежної України нещодавно було затверджено програму розвитку галузі. «13 липня на засіданні Уряду України, – продовжив В. Л. Рассовський, – затверджено «Програму розвитку гідроенергетики України до 2026 року. Так званий план дій фахівці Міненерговугілля та ПАТ «Укргідроенерго» розробили на виконання доручення Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана за результатами виїзної наради на Дністровській ГАЕС під головуванням Прем’єра. Цілями Програми є вдосконалення управління об’єктами гідроенергетики, підвищення рівня безпеки роботи ГЕС та ГАЕС із забезпеченням ефективного використання гідроенергетичного потенціалу України, підвищення стійкості, надійності та ефективності роботи ОЕС України, а також її інтеграції в Європейську енергосистему». Крім того, голова комісії подякував і за те, що вперше саме на Дністровській ГАЕС було успішно здійснено експеримент по кільцевому затвору шляхом опускання його в потік води, перекриваючи їй доступ до робочого колеса турбіни, чим і було перевірено додатковий захист безпечної експлуатації.

До привітань радо приєдналися директор філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» В. Й. Субота і заступник генерального директора Консорціуму «НВО „Укргідроенрегобуд“» В’ячеслав Іванович Павловський, котрий зокрема наголосив, що поставлені підписи та заявка на отримання сертифікату відповідності свідчать про іще один вагомий крок у професійному зростанні, самовдосконаленні та фаховій майстерності проектувальників, будівельників, монтажників, експлуатаційників, налагоджувальників і всіх без винятку учасників цього процесу становлення Дністровської ГАЕС.

Як і годиться, історичні миттєвості підписання акту готовності всіма членами комісії та дружній потиск рук голови робочої комісії В. Л. Рассовського, директора філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» В. Й. Суботи, головного інженера А. П. Жука та заступника генерального директора Консорціуму «НВО „Укргідроенрегобуд“» В’ячеслава Івановича Павловського зафіксували на згадку фотооб’єктиви. А вже наступного дня, 5 серпня, оформлені документи було направлено до Державної інспекції архітектурно-будівельного контролю.

Інна ГОНЧАР, фахівець зі зв’язків з громадськістю філії

Фото Руслана ВОЛОШИНА