Головна Новини Директори тернопільських шкіл порушують законодавство про інформацію

Директори тернопільських шкіл порушують законодавство про інформацію

Керівники половини тернопільських шкіл порушують закон України «Про доступ до публічної інформації». Про це повідомив представник Центру громадського контролю «Дій!» у Тернополі Василь Томчишин під час круглого столу «Проблеми освіти Тернополя: питання-відповіді». Багато директорів, за його словами, не знають, що таке публічна інформація, чому вони повинні надавати її громадським організаціям або громадянам. Його слова підтвердив регіональний координатор по зв’язках із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Тернопільській області Володимир Шевченко.

«Близько 15 шкіл не надали відповіді на інформаційні запити, – зазначив він. – Я всі ці школи відвідав, а деяких директорів запросив у наш офіс для дачі пояснень, але вони не з`являлися. Мене вони сприймали, як громадського активіста, а не представника Уповноваженого ВРУ з прав людини. І зазначали, що не зобов`язані пояснювати чому не давали відповіді на запити, а декі говорили, що їм кажуть в управлінні освіти не ходити до нас і нічого не надавати і тому подібне. Багато цікавих розмов з цього приводу записані на відео, але поки що воно залишається у службовому користуванні і не оприлюднюється. А деякі директори зазначали, що хотіли б прослухати тренінг на тему публічної інформації».

У Секретаріаті Уповноваженого Верховної ради України з прав людини на розгляді перебувають звернення громадян з питань порушення службовими особами, а саме директорами шкіл, законодавства про інформацію. І уповноважені особи Секретаріату мають право складати протоколи і притягувати до відповідальності винних осіб. Та це не основна їхня мета. Тому вони запропонували провести тренінг на тему публічної інформації для тернопільських директорів шкіл.

«Ми бачимо не тільки проблему, а й шляхи її вирішення, – говорить Марія Дегтяренко, керівник Управління з питань дотримання права на інформацію та права на звернення Секретаріату уповноваженого ВРУ з прав людини. – Наш регіональний координатор зголосився провести навчальні тренінги для директорів шкіл і пояснити, що таке публічна інформація, звернення громадян, які строки відповіді мають бути, оскільки ми маємо дві проблеми: не надання відповіді у терміни передбачені законодавством та не надання відповіді взагалі, що є грубим порушенням законодавства про інформацію. Навіть якщо інформація не відноситься до публічної, то відповідь повинна бути надана з мотивованою відмовою та роз’ясненням порядку оскарження такої відповіді. Проте відповіді не надаються. Ми хочемо зробити тренінги не тільки про те, що таке публічна інформація, а щоб люди розуміли різницю між публічною інформацією та захистом персональних даних і правом на звернення, оскільки може початися порушення захисту персональних даних коли все буде розумітися, як публічна інформація.»

Начальник управління освіти та науки міської ради Ольга Похиляк зазначила, що оскільки є проблема і директори самі виявили бажання прослухати тренінг, то вона підтримує таку ініціативу. Орієнтовно таке навчання відбудеться вже у травні.